Ministarstvo civilnih poslova najavljuje promjene u raspodjeli novca

25.01.2017. 13:43 / Izvor: Blic
Ministarstvo civilnih poslova najavljuje promjene u raspodjeli novca

Budžetom institucija BiH, grant sredstva za sufinanciranje projekta institucija kulture je 3.097.000 KM, a za međunarodnu saradnju 440.000 KM.

Vojin Mijatović, zamjenik ministra civilnih poslova BiH, tvrdi da će institucije iz RS biti tretirane ravnopravno pri dodjeli grantova za oblast kulture.

"U potpunosti razumjemo značaj koji imaju neke institucije kulture. Svjesni smo i činjenice da pravo na kulturu pripada svima. Pažljivo ćemo razmotriti svaku pristiglu prijavu za grant sredstva i nastojati da novac dobiju oni koji ga zavrijeđuju", istakao je Mijatović.

On takođe smatra da se treba posvetiti drugim načinima na koje to Ministarstvo može da pomogne kulturi uBiH.

''Činjenica s kojom se svi slažemo jeste da nema dovoljno novca za kulturu. Zato predlažem da se kao institucija koja je odgovorna za međunarodnu saradnju "posvetimo ostvarivanju kontakata koji mogu donijeti novac institucijama kulture, a posebno da im pomognemo da efikasnije koriste sredstva iz evropskih fondova koja im stoje na raspolaganju.  Ovo Ministarstvo obezbjedilo je institucijama kulture pristup fondovima EU, prije svega programu EU -Kreativna Evropa". Putem rada Koordinacionog deska BiH za program Kreativna Europa pruža se podrška mašim institucijama u pripremi projekta sa kojima mogu aplicirati za sredstva iz ovog fonda EU", rekao je Mijatović.

Zajednički cilj, prema njegovom mišljenju, treba da bude da se naše institucije osposoba da mogu da dobiju podršku fondvoa EU.

"Za te namjene treba obezbjediti stabilnu podrška u domaćim budžetima. Na tome ćemo zajedno raditi i kreirati ambijent u kojem će biti prepoznato i vidljivo da kultura nije samo trošak već da značajno doprinosi ekonomskom rastu i kreiranju novih radnih mijesta pa se u nju mora mnogo više ulagati", naveo je Mijatović.

Jedna od najaktuelnijih tema je predsta ljanjeBiH na Venecijanskom bijenalu ove godine. Jedan od prvih zadataka na kome je moj kabinet radio po dolasku u Ministarstvo civilnih poslova jeste učešće u odobrenju sredstava za Bijenale.

Smatram da je to veliki projekat za Muzej savremene umjetnosti RS, umjetnika Radenka Milaka, koji će predstavljati državu u Veneciji, ali i velika prilika za promociju umjetnosti Banjaluke i RS. Takode, smatram da se ove godine posebna pažnja mora posvetiti Narodnom pozorištu RS, instituciji koja je jedan od najboljih ambasadora kulture Banjaluke, RS i BiH, rekao je Mijatović.

UPIS STEĆAKA NA SVJETSKU LISTU BAŠTINE UNESCO-A OGROMAN USPJEH I PRIZNANJE BIH

Upis stećaka na svjetsku listu baštine UNESCO-a je, prema riječima Mijatovića, ogroman uspjeh i priznanje BiH. I sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih zemalja Zapadnog Balkana primjer je da se uz dijalog i razumijevanje mogu napraviti dobre stvari za svakog građanina. Očekujem da ćemo ministar Osmanović i ja svoje obveze ispunjavati u skladu sa onim što se od nas kao ozbiljnih političara očekuje, navodi Mijatović. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti