Europe House

Kreativna Evropa nudi važne mogućnosti za bh. kulturni sektor

28.02.2024. 11:43 / Izvor: Akta.ba
kreativna evropa

Europe House, u saradnji s Deskom Kreativna Evropa BiH, organizovao je 27. februara info dan o mogućnostima dostupnim za razvoj bh. kulturnog sektora.

Europe House, u saradnji s Deskom Kreativna Evropa BiH, organizovao je 27. februara info dan o mogućnostima dostupnim za razvoj bh. kulturnog sektora kroz program Evropske unije Kreativna Evropa. U prostorijama Europe House u Sarajevu okupili su se predstavnici institucija, organizacija koje provode projekte u okviru programa te zainteresovani građani i predstavnici kulturnih institucija.

Adebayo Babajide, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini istakao je značaj podržavanja umjetnika i kulturnih djelatnika te prednosti kao što su stvaranje novih poslova i razvoj ekonomije te jačanju kreativnog sektora. "Umjetnost i kulturne aktivnosti imaju veliki potencijal za ujedinjenje te nas podjećaju na naše zajedničko naslijeđe i od iznimnog su značaja za naša društva. Zadovoljni smo činjenicom da Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje u programu više od desetljeća te da je više od četiri miliona eura povučeno za preko stotinu projekata. Veoma je važno da se kulturni djelatnici osjećaju podržano. Ponosni smo na saradnju sa lokalnim inicijativama koje doprinose razmjeni znanja i podržavaju predstavljanje različitih kulturnih aktivnosti lokalnim, regionalnim i evropskim publikama"rekao je Babajide. 

Kreativna Evropa najveći je i najuspješniji program Evropske unije za podršku razvoja audio-vizuelnog i kreativnog sektora s budžetom od 2,44 milijardi eura za period 2021-2027. Učešćem u ovom programu, bh. kulturni sektor je dobio priliku da se upozna sa politikama Evropske unije, radom evropskih institucija, zakonima i njihovoj primjeni u praksi. Učešće u Kreativnoj Evropi kao i u drugim programima Evropske unije pokazale su se veoma korisnima za zemlje kandidate kao priprema za korištenje dostupnih sredstava Evropske unije.

Suvad Džafić, pomoćnik ministra za nauku i kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH, naglasio je da su institucije i organizacije iz BiH koje učestvuju u programima Evropske unije, uključujući Kreativnu Evropu potpuno ravnopravne sa ostalim korisnicima. "Bosna i Hercegovina je bila vrlo uspješna u prvom ciklusu programa, možemo primijetiti da su glavne kulturne manifestacije povukle značajna sredstva. Naša želja je da se proširi učešće te da se krene u pravcu boljeg i jačeg učešća kroz novi ciklus", dodao je Džafić.

Ilija Papac, koordinator Deska Kreativne Evrope u Bosni i Hercegovini naglasio je da je uloga Deska u BiH podrška i pomoć u procesu prijave i unapređenje kvalitete projektnih prijedloga. "Naš cilj je da proces apliciranja nastavi ići uzlaznom putanjom kao i povlačenje sredstava. Proces je pozitivniji u odnosu na prije, imamo više prijava i odobrenih projekata, a danas su s nama primjeri uspješnih praksi koji će pokazati i objasniti njihova iskustva", rekao je Papac. 

Kulturni djelatnici imali su priliku čuti iskustva voditelja projekata iz Sarajeva i Zenice koji su zahvaljujući podršci Evropske unije proveli projekte umrežavanja, međunarodne saradnje i jačanja kapaciteta institucija kulture. Tokom interaktivih radionica o procesu apliciranja predstavnici institucija, organizacija i kompanija koji rade u području kulture iskazali su veliki interes i dobili praktične informacije o procedurama za traženje projektnih partnera, kako kontekstualizirati ideje i na koje pozive se prijavljivati.

Kreativna Evropa ulaže u akcije koje jačaju kulturnu raznolikost i odgovaraju na potrebe i izazove kulturnog i kreativnog sektora. Glavni ciljevi ovog programa Evropske unije su očuvanje, razvoj i promocija evropske kulturne i jezičke raznolikosti i baštine i povećanje konkurentnosti i ekonomskog potencijala kulturnog i kreativnog sektora, posebno audio-vizuelnog sektora. Više informacija dostupno na www.kreativna-europa.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU