Na čekanju: Izmjene Zakona o prodaji stanova

28.01.2017. 10:37 / Izvor: Akta.ba
Na čekanju: Izmjene Zakona o prodaji stanova

Riječ je o izuzetno složenom zakonskom projektu koji, uz to, ima i veoma ozbiljne finansijske implikacije po budžet Federacije BiH.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na  88. sjednici, koja je završena u Sarajevu, utvrdila Prijedlog zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem FBiH, koji uređuje ciljeve i načela razvojnog planiranja i upravljanja razvojem Federacije BiH, kantona i jedinica lokalne samouprave, uređuje vrste strateških kao i dokumenata neophodnih u postupku njihove implementacije, odgovorna tijela, proces razvojnog planiranja i upravljanja, zatim programiranje, monitoring, evaluaciju i izvještavanje, finansiranje implementacije strateških dokumenata i nadzor.

Federalna vlada  je razmatrala Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, čiji je cilj uspostavljanje pravnog okvira za implementiranje odluke Ustavnog suda Federacije BiH, Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Kako je  ocijenjeno, riječ je o izuzetno složenom zakonskom projektu koji, uz to, ima i veoma ozbiljne finansijske implikacije po budžet Federacije BiH.

Vlada je, stoga, zaključila da Nacrt zakona, u skladu s  diskusijom, vrati na doradu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja kao njegovom obrađivaču. Cilj je da novim zakonom budu jasno odvojeni slučajevi koji su već obuhvaćeni presudama bh. i međunarodnih sudova, a da problematika koja je tretirana Odlukom Ustavnog suda FBiH iz 2009. godine bude predmetom drugog zakonskog rješenja.

Jučer je izmijenjena i dopunjena Uredba o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Izmjenama je, između ostalog, utvrđeno da će posebnim kriterijima u tekstu javnog konkursa koje propisuju nadležna ministarstava biti predviđeno da prilikom bodovanja i izrade rang-liste korisnika prednost imati projekti i programi koje su predložili korisnici sredstava registrovani za obavljanje djelatnosti iz oblasti čije se finansiranje predlaže javnim konkursom. Ova odredba je ugrađena na prijedlog federalnih ministarstava rada i socijalne politike i kulture i sporta.

Vlada FBiH  je odobrila izdvajanje sredstava s pozicije tekućih transfera utvrđenih Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova. Riječ je o 500.000 KM namijenjenih za nesmetano funkcionisanje Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Sredstva će biti korištena za operativne poslove Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom neophodnih za njeno nesmetano funkcionisanje.

Doneseno je i osam odluka koje se odnose na transfere Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u ukupnom iznosu od 4.755.000 KM, namijenjene za boračko-invalidsku zaštitu za 2017. godinu.

Vlada Federacije BiH  je usvojila planove rada za 2017. godinu više federalnih institucija - federalnih ministarstava, direkcija, uprava, zavoda... koji su pripremljeni u skladu sa Uredbom o planiranju rada i izvještavanju o radu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, federalnih ministarstava i institucija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti