Nabavke i upravljanje imovinom pod lupom revizora

27.01.2017. 11:59 / Izvor: Glas Srpske
Nabavke i upravljanje imovinom pod lupom revizora

Pod lupu revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH ove godine doći će javne nabavke, upravljanje imovinom i informatizacija.

Pod lupu revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH ove godine doći će javne nabavke, upravljanje imovinom i informatizacija, a tražiće i način da registar do sada datih preporuka učine javnim, kao štoo je to slučaj u Republici Srpskoj.

Na adrese institucija BiH svake godine odlaze na desetine preporuka da bi is- pravile nepravilnosti koje su revizori utvrdili prilikom analize njihovih poslovnih knjiga, ali je stepen njihovog sprovođenja na nezadovoljavajućem nivou. U Kancelariji za reviziju institucija BiH kažu da nemaju javni registar preporuka kao Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, ali da bi situacija mogla da bude promijenjena u dogledno vrijeme.

"Posjedujemo interni registar koji koristimo za praćenje realizacije preporuka, a trenutno osmišljavamo način da registar preporuka učinimo dostupnim javnosti", istakli su u Kancelariji za reviziju institucija BiH.

Njihov stav je da rukovodioci u instucijama treba da ulože veće napore da bi realizovali preporuke. Kažu da buau realizovane uglavnom preporuke za koje je potrebno djelovanje institucije kojoj je preporuka i upućena, dok se u slučajevima gdje se preporuke odkose na veći broj institucija preduzimaju određene stvari, ali ne u zadovoljavajućoj mjeri.

"Više preporuka realizuju manji budžetski korisnci koji imaju jednostavnije procese poslovanja i raspplažu manjim budžetom, za razliku od onih sa većim budžetom i složenijom organizacionom strukturom i većim brojem zaposlenih, kod kojih realizacija preporuka zavisi od više subjekata i zahtijeva donošenje sistemskih rješenja viših nivoa vlasti", istakli su revizori.

Zabrinjavajuće je i to što se značajan broj preporuka koje su dali za prošlu godinu odnosi na glavne instšucije i najčešće nalaze koji se ponavljaju niz godina.

"Kancelarija je intenzivirala saradnju sa Parlamentom BiH u nastojanju da bude unaprijeđena realizacija preporuka koje daju revizori", naglasili su u Kancelariji za reviziju institucija BiH.

Poslanž SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović je ocijenio da bi bilo dobro da registar preporuka bude javan.

"Rukovodioci institucija koje dobijaju preporuke moraju da ulože više napora da bi ih što više realizovati. Potreban je oštriji stav kada je ova tema u pitanju, ali i da buce pokrenuto pitanje odgovornosti onih koji ne realizuju preporuke", rekao je Prodanović.

Kancelarija za reviziju instiucija BiH plan revizije za ovu godinu je utvrcila krajem 2016, a nedavno su usvoji i kompletan program rada za ovu godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti