Nadležna ministarstva i institucije Vlade FBiH odgađaju odluku o Energopetrolu: Na temelju procjene revizorske kuće utvrditi da li je ugovor povoljan ili nepovoljan

23.11.2009. 10:55 / Izvor: Nezavisne novine
Nadležna ministarstva i institucije Vlade FBiH odgađaju odluku o Energopetrolu: Na temelju procjene revizorske kuće utvrditi da li je ugovor povoljan ili nepovoljan

Nadležna ministarstva i federalne institucije nisu se u roku koji je dala Vlada FBiH izjasnili o zakonitosti ugovora o dokapitalizaciji sarajevskog "Energopetrola", statusu bankovnih garancija i eventualnim dodacima ugovora.

Potvrdio je to sekretar Vlade FBiH Ismet Trumić, napomenuvši da zbog toga ovo nije uvršteno na dnevni red sutrašnje sjednice Vlade.

I dalje je nepoznato gdje su bankovne garancije koje je konzorcij MOL/INA dao prilikom dokapitalizacije "Energopetrola", a Generalni sekretarijat Vlade, Ministarstvo energije i Agencija za privatizaciju FBiH (APF) ne znaju da li postoje aneksi ugovora o dokapitalizaciji, jer ih oni nemaju.

Trumić je kazao da je utvrđeno da su tri bankovne garancije, vrijedne više od 40 miliona KM, zaprimljene u Ministarstvu finansija FBiH, te da ima dostavnicu u knjizi evidencija, ali ministar finansija Vjekoslav Bevanda tvrdi da garancije "nikad nisu ni bile u Ministarstvu".

"Još nismo zauzeli konačan stav. Treba vršiti analizu i na temelju procjene revizorske kuće utvrditi da li je ugovor povoljan ili nepovoljan", kazao je Entoni Šeperić, portparol Ministarstva pravde FBiH.

Enes Ganić, direktor APF, smatra da se prilikom pisanja ugovora nije vodilo računa o interesima FBiH, ali dodaje da APF nema pravo da ga kontroliše.

Vahid Hećo, ministar energije FBiH, rekao je da je napravljeno niz propusta, a među njima to što nisu aktivirane bankovne garancije, što je, tvrdi, bila dužnost Ministarstva finansija, te što nije prije potpisivanja ugovora napravljen diobeni bilans kako bi terminali bili isknjiženi iz "Energopetrola" i prebačeni na Terminale FBiH.

Trumić ističe da su prije potpisivanja ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola" 2006. Ured za zakonodavstvo i Pravobranilaštvo dali pozitivno mišljenje na ugovor.

"Mislim da nije sporan sam ugovor, mada se dovodi u pitanje njegova zakonitost, koliko neispunjavanje uslova, odnosno investiranja u "Energopetrol` i slično", smatra Trumić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti