NEXPO 2013: Štand Općine Gračanica bio jedan od najposjećenijih

03.10.2013. 14:29 / Izvor: eKapija.ba

Privredne, turističke, kulturne i druge potencijale svog područja Općina Gračanica je predstavila na sajmu NEXPO 2013. koji se od 25. do 27. septembra održavao u hrvatskim gradovima Rijeci i Opatiji.

Privredne, turističke, kulturne i druge potencijale svog područja Općina Gračanica je predstavila na sajmu NEXPO 2013. koji se od 25. do 27. septembra održavao u hrvatskim gradovima Rijeci i Opatiji. Riječ je o najvećem i najvažnijem susretu jugoistočnih lokalnih samouprava i mjestu sastanka predstavnika lokalne samouprave i poduzetnika, koji je ove godine za centralnu temu imo energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Sajam je organizovala mreža udruga lokalnih samouprava jugoistočne Europe – NALAS, Udruga gradova Republike Hrvatske, Udruga općina Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Grad Opatija, a uz podršku Njemačko-hrvatske ndustrijske i trgovinske komore.

U tri dana trajanja sajma susrelo se i razmijenilo iskustva oko 2.000 sudionika, predstavnika lokalnih zajednica iz šesnaest zemalja, sa zajedničkim ciljem jačanja samouprave i međusobne saradnje svih zemalja.

NEXPO je počeo Konferencijom o ulozi i jačanju lokalne samouprave u približavanju zemalja jugoistočne Europe Europskoj uniji, kojoj prisustvovalo preko 450 gradonačelnika, predsjednika opština, predsjednika lokalnih parlamenata i rukovodilaca asocijacija lokalnih samouprava, među kojima je bio i načelnik Općine Gračanica Nusret Helić. Svi sudionici pomenute konferencije su se usaglasili da lokalne samouprave mogu dati značajan doprinos procesu evropskih integracija.  Konferencija je pokazala da jedino napredak usmjeren u pravcu veće integracije u i sa Evropskom unijom, zajedno sa regionalnom saradnjom, može obezbijediti napredak i rješavanje ekonomskih i socijalnih problema sa kojima se suočava jugoistočna Evropa.

Pored pomenutih tema, u toku trajanja sajma kroz radionice i druge oblike susreta govorilo se o saradnji u ekološkim projektima i decentralizaciji, o mladima u lokalnoj upravi, te spolnoj jednakosti.

Općina Gračanica je iskoristila priliku da zahvaljujući svom bogatom iskustvu, mnogobrojnim realizovanim projektima, ali i vrhunskim privrednim potencijalima i bogatoj kulturnoj i historijskoj ponudi stekne status jednog od najposjećenijih štandova na sajmu. Razlog više za posjetu štandu Općine Gračanica svakako su bili eksponati Gračaničkog keranja, tradicionalna bosanska jela, kao i stare fotografije koje podsjećaju na kontinuitet uspješnog razvoja cjelokupne općine.

Ostvareni su važni kontakti sa čelnicima općina iz susjedne Hrvatske, zatim iz Makedonije, Moldavije i Turske, koji imaju realne predispozicije da prerastu u kvalitetnu saradnju.

Jedan od najznačajnijih momenata sajma bio je održavanje Okruglog stola na temu: Business Friendly Certification South East Europe (BFC SEE) – Regionalni impuls za efektivan lokalni razvoj, u organizaciji BFC SEE mreže i GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju općina. Lideri lokalnog ekonomskog razvoja iz Hrvatske, BiH, Makedonije i Srbije govorili su o svojim islustvima u vezi sa certifikacijom općina sa povoljnim poslovnim okruženjem, te o perspektivama o uslovima poslovanja u općinama i gradovima jugoistočne Evrope. Tom prilikom predstavnici relevantnih institucija iz regiona potpisali su Sporazum o uspostavljanju prve Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje, sa ciljem unapređenja konkurentnosti lokalnih samouprava i promocije investicija u Jugoistočnoj Evropi.

Pored Općine Gračanica, na sajmu se predstavilo još nekoliko općina iz Bosne i Hercegovine, a svaka zemlja učesnica svoju baštinu predstavila je i u kulturno-zabavnom dijelu programa.

Predsjednik NALAS-a i gradonačelnik Trzina Anton Peršak je na ceremoniji zatvaranja sajma Općini Gračanica uručio povelju za doprinos decentraliziranoj regionalnoj saradnji. Pored Općine Gračanica povelja je uručena i predstavnicima gradova i općina Kapos, Tešanj, Gračanica, Bagcilar, Travnik, Tomislavgrad, Yildirim i Arnavutkoy Belediyesi.

Rijeka i Opatija pokazali su se kao dobri domaćini, a organizacijsku palicu NEXPO-a predali suIvanu Totevu, gradonačelniku Plovdiva u Bugarskoj gdje će se održati  NEXPO sajam 2015. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti