al
Nijemci gomilaju prekovremene sate, bogaćenje preko leđa radnika

Vijesti / SVIJET

Nijemci gomilaju prekovremene sate, bogaćenje preko leđa radnika

03.12.2018. 08:23 / Izvor: Nezavisne novine

Nijemci su prošle godine odradili više od 2,1 milijarde prekovremenih sati. Pola od toga nikad nije plaćeno, kako je sada objavila njemačka vlada.

Tačna brojka glasi 2,127 milijardi. Toliko prekovremenih sati su zaposleni u Njemačkoj ostvarili 2017. godine. To je objavila njemačka vlada na pitanje stranke Ljevice u Bundestagu. Time je broj prekovremenih sati u poređenju sa 2016. porastao za čak jedanaest odsto.

U prosjeku, svaki zaposleni je 2017. odradio 54 prekovremenih sati od čega 27 besplatno. Trend se nastavlja: u prvoj polovini ove godine njemački zaposleni su već odradili 1,1 milijardi sati prekovremeno.

Ušteda za poslodavca je ogromna. Prošle godine su zaposleni poslodavcima „poklonili" rada u vrijednosti od 36 milijardi evra. Političarka stranke Ljevice Džesika Tati od zakonodavca traži hitne mjere. "Ove brojke su skandalozne i pokazuju kako se poslodavci obogaćuju preko leđa zaposlenih", kaže Tati.

I sindikati zvone na uzbunu: Njemački savez sindikata (DGB) smatra skandaloznim činjenicu da pola prekovremenih sati nikada ne bude plaćeno. "Broj prekovremenih je prošle godine premašio sve granice. Radi se o opasnosti po zdravlje radnika", kaže predsjednik DGB-a Rajne Hofmann za dnevnik Rajniše Post.

Najviše prekovremenih sati su nakupili radnici u uslužnim djelatnostima, a najveći porast broja prekovremenih sati zabilježen je u zdravstvenom sektoru. Natprosječno mnogo prekovremenih sati nakupili su i - državni službenici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti