Od 1. aprila u Njemačkoj

Na snagu stupaju važne promjene koje će posebno utjecati na vozače, roditelje i penzionere

01.04.2024. 12:38 / Izvor: N1
njemačka

Od 1. aprila u Njemačkoj na snagu stupaju nove mjere kojih se građani moraju pridržavati.

Od 1. aprila u Njemačkoj na snagu stupaju nove mjere kojih se građani moraju pridržavati. Ove promjene utječu između ostalih na vozače, roditelje i penzionere. Građani se trebaju pravovremeno informirati o promjenama.

April će donijeti mnoge nove mjere koje će utjecati na veliki broj ljudi u Njemačkoj. Od usklađivanja isplata mirovina, legalizacije kanabisa do promjena roditeljskog doplatka, navode njemački mediji.

Razne promjene od početka aprila

Ove godine početak aprila ne donosi samo zabavu i šalu, već i službeni blagdan – Uskrsni ponedjeljak. Ali to nije sve. Vozači bi ovog mjeseca trebali biti posebno oprezni jer se tijekom Europske sedmice brzine od 15. do 21. aprila pojačano radi na suzbijanju prebrze vožnje, uključujući radarski maraton 19. aprila.

Važna promjena odnosi se i na PDV na plin i grijanje. Nakon snižene stope koje su na snazi ​​od oktobra 2022. godine, PDV će ponovno porasti na punu stopu od 19 posto od 1. aprila.

I roditelji koji primaju roditeljski doplatak (Elterngeld) trebaju pripaziti: snizit će se dohodovna granica za primanje ove naknade. Od aprila nadalje roditelji će imati pravo na roditeljski dodatak samo ako im je oporezivi godišnji prihod manji od 200.000 eura.

Novostima se mogu veseliti i penzioneri. Ovisno o godini u kojoj ste rođeni, možete birati između različitih opcija mirovine, s ili bez odbitaka.

Mnoge dobne skupine moći će otići u mirovinu sljedećeg aprila. Osim toga, polaznike obuke vožnje od travnja očekuju nova pitanja na teoretskom ispitu vožnje. Također, ekološki prihvatljivija dizelska goriva poput B10 i XTL uvode se na benzinske crpke.

Posebno značajna promjena odnosi se na legalizaciju kanabisa. Od 1. travnja odrasli će smjeti nositi do 25 grama kanabisa u javnosti, posjedovati do 50 grama kod kuće i uzgajati do tri ženske cvjetnice po odrasloj osobi.

Ove i druge prilagodbe čine sljedeći april mjesecom punim promjena koje utječu i na vozače i na porodice, pišu njemački mediji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti