Anemičan rast njemačke privrede

Njemački parlament uveo poreske olakšice od 3,2 milijardi eura za MS kompanije

23.03.2024. 08:59 / Izvor: Agencije
EU

Nove investicije zbog slabe inostrane tražnje i visokih kamatnih stopa.

Gornji dom njemačkog parlamenta jučer je usvojio godišnji paket poreskih olakšica u visini od 3,2 milijarde eura za mala i srednja preduzeća, s ciljem da pospješi nove investicije zbog slabe inostrane tražnje i visokih kamatnih stopa.

Veličina paketa poreskih olakšica manja je od polovine od sedam milijardi eura godišnje od 2024. godine koliko je njemačka vlada prvobitno planirala kroz Zakon o mogućnostima rasta, koji je u novembru usvojen u donjem domu, prenio je Rojters.

"Zakon o mogućnostima rasta može biti samo prvi korak ka ekonomskom preokretu", rekao je njemački ministar finansija Christian Lindner, napominjući kako je potrebno učiniti više da se podstakne anemični rast njemačke privrede, prenosi Tanjug.

On je istakao da naredni koraci moraju da uslijede brzim tempom da bi bila poboljšana konkurentnost na tržištu.

Ministar je izdvojio nedostatak kvalifikovane radne snage, glomaznu birokratiju i visoko poresko opterećenje, kao probleme koji sputavaju njemačku ekonomiju.

Lindner je rekao da vlada radi na rješavanju tih pitanja, ali je dodao da je još uvijek prerano za iznošenje tih planova.

Njemački kancelar Olaf Scholz naveo je da je zadovoljan usvajanjem zakona i da se nada da će nove poreske olakšice promovisati ulaganja u istraživanja.

"Ponovo smo proširili veoma uspješan koncept poreskih podsticaja za istraživanje, što je važno za podsticanje kompanija da investiraju", rekao je Scholz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU