Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Njemačka donirala opremu za terapiju kisikom bh. zdravstvenim ustanovama

15.01.2021. 14:02 / Izvor: Akta.ba

Početkom 2021. godine, pandemija izazvana korona virusom i dalje ostaje ključna prijetnja, a u Bosni i Hercegovini je broj novoinficiranih i umrlih još uvijek vrlo visok.

Iz tog razloga će Njemačka uz snažnu podršku Svjetske zdravstvene organizacije donirati zdravstvenim ustanovama širom Bosne i Hercegovine 50 dodatnih ventilatora i 10.000 pulsnih oksimetara kako bi podržali medicinsko liječenje oboljelih. Svi ovi uređaji će se i nakon savladavanja korona krize moći koristiti u zdravstvu BiH, navodi se u saopćenju.

Ukupna vrijednost ove donacije iznosi oko 530.000 eura.

Njemačka ambasadorica Margret Uebber je danas u Sarajevu preuzela uređaje zajedno s Borisom Rebcem, šefom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, s Ankicom Gudeljević, ministricom Ministarstva civilnih poslova BiH, Goranom Čerkezom, pomoćnikom ministra za javno zdravlje Federacije BiH i predstavnik Kriznog štaba Federacije BiH kao i Vladom Miovčićem, predstavnikom JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i rukovodiocem Regionalnog centra Istočno Sarajevo.

Ova donacija će biti ubrzo isporučena za bolnice i zdravstvene ustanove širom Bosne i Hercegovine.

"Borimo se u cijeloj Evropi protiv novog vala pandemije – stoga je evropska solidarnost i dalje neophodna. Pandemija će tek onda biti savladana, kada je svi mi savladamo. Niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni", istakla je ambasadorica Uebber.

Njemačka je na mnogo načina podržala Bosnu i Hercegovinu u toku korona krize, posljednja akcija je bila u novembru kada je obezbjeđeno 12 respiratora u vrijednosti od 350.000 eura kao i 5,0 miliona eura za podršku malim i srednjim preduzećima u prevladavanju krize.

Očekuje se još jedna donacija od 6,5 miliona maski u vrijednosti više od 4,4 miliona eura.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti