Vijesti

Norvežani nude pravnu i ekspertsku pomoć u istraživanju nafte u BiH - Energoinvestu dat nalog da nastavi sa istraživanjima započetim prije rata

22.01.2010. 14:40 / Izvor: eKapija.ba

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo primio je 22.01.2010. godine ambasadora Kraljevine Norveške Jan Braathua. Na sastanku, kojem su prisustvovali eksperti norveških naftnih kompanija i pravnih ureda i Energoinvesta, razgovarano je o stvaranju pravnog okvira za istraživanje naftnih nalazišta u Federaciji BiH.

Kako je istakao ministar Hećo, u Federaciji BiH trenutno ne postoji nikakav pravni okvir koji bi regulisao ovu oblast, tako da je pravna pomoć i ekspertiza norveških kompanija dobrodošla.

"Došlo je vrijeme da zakonski uredimo ovu oblast. Istraživanja koja su vršena prije rata pokazala su da na najmanje tri lokaliteta u FBiH postoje određene količine nafte, i dali smo nalog Energoinvestu da nastavi sa tim istraživanja. Ključne pretpostavke za daljni rad bit će izrada teksta zakona koji će regulirati ovo pitanje", istakao je ministar Hećo.

Predstavnici norveških kompanije, čije usluge plaća ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje, kazali su da je cilj i svrha, ne samo da se privuku strani investitori, već da Federacija BiH, a i lokalna zajednica imaju što veću korist od legislative koja bi regulirala istraživanje, a kasnije i ekploataciju ovog resursa.

Ministar Hećo, također je kazao, kako je ovo pogodan trenutak za stvaranje pravnih pretpostavki za ovu oblast jer trenutno postoji i interes velikog broja kompanija koje žele da grade rafineriju nafte na području Federacije BiH odakle bi se, uz najviše standarde, snadbijevalo tržište EU, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti