Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novalić: Ugovor o nabavci 500.000 doza Sinopharm vakcine je u fazi potpisivanja

31.05.2021. 16:16 / Izvor: Akta.ba

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga, s kojim je razgovarao o nabavci vakcina i izgradnji Bloka 7.

Kada je riječ o pregovorima za nabavku vakcina protiv koronavirusa, premijer Novalić je upoznao kineskog ambasadora s naporima koje nadležni predstavnici Federacije BiH kontinuirano ulažu kako bi se u što skorijem roku nabavila veća količina doza vakcina za potrebe građana u FBiH.

Premijer Novalić je rekao da su, kada je riječ o direktnoj nabavci vakcina, analize i ispitivanje tržišta pokazali, da su kineske kompanije ispoštovale sve rokove i  dogovore. Federacija BiH je direktno pregovarala za nabavku 500.000 doza Sinopharm vakcine, ispoštovani su svi zahtjevi kineske strane, te je ovaj ugovor trenutno u fazi potpisivanja. Naglasio je i da Federacija potpisivanjem ovog ugovora neće odustati od direktne nabavke vakcina Sputnik i Pfizer, za čiju nabavku su ugovori također u završnoj fazi, jer je cilj vakcinisati što veći broj građana Federacije.

Prevencija i kontrola su najbolji način suzbijanja širenja pandemije i njenih posljedica, složni su sagovornici, a vakcinacija je najbrži način zaštite onog najbitnijeg, zdravlja građana.

Ambasador Ping je istakao da kineska vlada podržava ostvarenu saradnju, te kako je, i pored potrebe za vakcinacijom svojih građana, njihovo opredjeljenje da je kineska vakcina javno dobro svih ljudi.  

Tokom susreta premijer i ambasador su razmijenili i informacije o projektu izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Premijer Novalić je ponovio opredjeljenje Vlade FBiH da se ovaj projekt implementira, te istakao da je u okviru svojih nadležnosti Federalna vlada ispoštovala sve korake kako bi došlo do realizacije ovog značajnog energetskog projekta.

Konstatovano je da sve uključene strane zajedničkim doprinosom i dodatnim konsultacijama trebaju pronaći najbolje rješenje za provedbu ovog projekta, a time i doprinijeti energetskoj stabilnosti, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH. 

PODIJELI:

TAGOVI:

sinopharm vakcine

BiH

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti