Novi način dodjele kredita - Banke obavezne da obračunavaju efektivne kamatne stope

30.06.2007. 10:23 / Izvor: Nezavisne novine



Sve banke u BiH će od ponedjeljka ( 02.07.2007.) imati obavezu da klijente prije primanja zahtjeva za odobrenje kredita, odnosno polaganja depozita, upoznaju sa svim troškovima iz tog ugovora, a ne samo s visinom kamatne stope.

To je propisano odlukama entitetskih agencija za bankarstvo o jedinstvenom načinu obračuna i iskazivanja efektivne kamatne stope na kredite i depozite, što se odavno primjenjuje u razvijenim zemljama Zapada i većini država u regionu. Efektivna kamatna stopa, pored nominalne kamatne stope na kredite i depozite, mora uključivati sve naknade i provizije koje banka zaračunava prilikom njihovog odobravanja, kao što su plaćanje formulara, troškovi obrade, mjenice korišćenje kreditnog registra i drugi.

Slavica Injac, direktor Agencije za bankarstvo RS, kaže da su banke dužne efektivnu kamatnu stopu iskazati jasno i uočljivo u prostorijama banke, u reklamnim oglašavanjima, kao i sredstvima javnog informisanja.

"Banke će pri zasnivanju kreditnog, odnosno depozitnog odnosa, biti dužne klijentu uručiti otplatni plan s jasno iskazanom efektivnom kamatnom stopom", istakla je ona, dodajući da je za ugovore koji su zaključeni prije primjene ove odluke banka na zahtjev klijenta dužna izraditi otplatni plan do dospjeća.

Svetlana Cenić, bivši ministar finansija RS, kaže da bi primjenom efektivnih kamatnih stopa trebalo da se prekine negativna praksa prikazivanja navodnih manjih troškova kredita kojima su građani na neki način dovođeni u zabludu.

"Banke su reklamirale niske kamatne stope kredita, a kada saberete sve provizije kreditni troškovi ispadnu veći od toga bar za trećinu. Iako će od sada iskazivanje svih troškova za banke biti obavezno, građani treba dobro da obrate pažnju na otplatnu listu kredita", kazala je Cenićeva.

U sarajevskoj ProCredit Bank kazali su da su se odavno pripremili za uvođenje efektivne kamatne stope, te da će u potpunosti ispuniti ovu obavezu.

"Bilo je primjera od prije nekoliko godina da je kamatna stopa kredita pet odsto, a provizija za izdavanje šest odsto, što su stvari koje nisu bile baš transparentne. Mislim da je jedinstven stav gotovo svih banaka da je nova uredba pozitivna i da će dovesti do unapređenja stanja", istakao je Edin Hrnjica, izvršni direktor u ProCredit Bank.

Bez pada kamata

U Agenciji za bankarstvo RS kažu da će uvođenjem efektivne kamatne stope biti jasniji odnosi između samih banaka, koje će sada moći efikasnije pratiti kamate i troškove kredita konkurencije, čime će moći korigovati vlastitu ponudu. Ne očekuju, ipak, da će doći do pada cijene kapitala na tržištu.

"Sniženje kamatnih stopa banaka realno je očekivati tek sa značajnijim uvođenjem subvencija kredita od strane države", smatraju u Agenciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti