Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Obilježen Dan Koncerna EPBiH

27.09.2021. 17:20 / Izvor: Fena

U Kaknju je povodom 25. septembra, Dana Koncerna EPBiH, održana svečana sjednica Uprave JP Elektroprivreda BiH proširena sa članovima Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH, pomoćnikom generalnog direktora za zavisna i povezana društva, direktorima i prokuristima zavisnih društava - rudnika uglja.

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Admir Andelija je, uz podsjećanje na razvojni put Koncerna EPBiH i investicije vladajućeg društva realizovane s ciljem unapređenja rada rudnika uglja, posebno ukazao na neophodnost odgovornog pristupa svih uključenih strana u izvršavanju zadataka u nastavku restrukturiranja rudnika, procesa koji je obaveza BiH u vezi sa provedbom energetske tranzicije i ispunjavanja jasnih ciljeva i politika EU u pogledu smanjivanja korištenja uglja za proizvodnju električne energije do potpunog prestanka upotrebe.

Generalni direktor i članovi Uprave JP Elektroprivreda BiH su učesnike sjednice upoznali s planovima kompanije u vezi sa razvojem obnovljivih izvora energije u skladu sa direktivama EU i Energetske zajednice i planovima izgradnje novih objekata posebno foto naponskih elektrana na rudarskim površinama na kojima je okončana eksploatacija uglja. Na sjednici je posebno ukazano i na predstojeće obaveze plaćanja naknade za emitovani CO2 i iznesen stav o nedvojbenoj opredijeljenosti JP Elektroprivreda BiH za realizaciju Bloka 7 u TE Tuzla, o kojem će na osnovu ponuđenih rješenja, konačnu odluku donijeti Parlament Federacije BiH.

Direktori rudnika uglja i prokuristi iskazali su vjerovanja u nastavak socijalnog dijaloga i uspješnost procesa restrukturiranja rudnika do konačnog ostvarenja njihovog ekonomski održivog poslovanja.

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH prenio je učesnicima sjednice čestitke predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića povodom Dana Koncerna EPBiH, čijem su obilježavanju prisustvovali i Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH i Sindikata elektroenergetskih radnika, i Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

U sklopu obilježavanja Dana Koncerna EPBiH, učesnici svečane sjednice Uprave JP Elektroprivreda BiH posjetili i Pogon „Vrtlište“ RMU Kakanj, saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti