Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Odobren zajam od 30 miliona eura za HE Janjići

07.05.2014. 15:36 / Izvor: eKapija.ba

Predstavnički dom Parlamenta FBiH u nastavku 29. redovne sjednice, usvojio je Odluku o zajmu i projektu u vrijednosti 30 miliona eura za izgradnju Hidroelektrane "Janjići", između njemačke banke KfW, Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH. Rok otplate je 15 godina i 4 godine  grace perioda.

Izgradnja HE "Janjići", protočne pribranske elektrane instalirane snage 13,3 MW i godišnje proizvodnje 68 GWh, planirana je na rijeci Bosni, na području Općine Zenica.

Električna energija proizvedena u HE "Janjići" imaće karakter čiste energije i predstavljati  doprinos ukupnom smanjenju emisije CO2, NOx i ostalih zagađujućih materija.

HE "Janjići" je važna s aspekta zaštite okoliša i stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju.kupaca električnom energijom.

Osim zapošljavanja domaće građevinske operative, lokalna zajednica će putem naplate dijela koncesione naknade i ostalih naknada, dobiti  redovan izvor prihoda za unapređenje vlastite infrastrukture.

Vlada FBiH donijela je Odluku o dodjeli koncesije i visini koncesione naknade za izgradnju HE ¨Janjići¨. Za koncesiju je utvrđena jednokratna novčana naknada od 1.572.096 konvertibilnih maraka (bez PDV-a), odnosno u visini 2,27 posto ukupne investicione vrijednosti projekta HE “Janjići”, a koja treba biti uplaćena 30 dana nakon potpisivanja Ugovora o koncesiji. Godišnja/tekuća koncesiona naknada iznosi od 2,43 posto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog prodajom električne energije i pomoćnih usluga iz HE (bez PDV-a) i ne može bili manja od 1,5 posto od projektiranog godišnjeg prihoda.

Ukupna vrijednost projekta je 72,2  miliona KM. Izgradnja HE "Janjići" biće finansirana iz kredita i sredstava JP Elektroprivreda BiH. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti