Vijesti

Održan sastanak sa rukovodstvom i sindikatom rudnika krečnjaka Vijenac - Iznaći modele osnaživanja Rudnika koji ima izuzetne sirovinske potencijale i tržište

25.02.2010. 09:41 / Izvor: eKapija.ba

Ministarsvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona organizovalo je 24. februara sastanak sa direktorom, predsjednikom Nadzornog odbora i sindikatom Rudnika krečnjaka Vijenac Lukavac.

Sastanku su prisustvovali i Premijer Tuzlanskog kantona, predsjednica Granskog sindikata radnika hemije i nemetala i direktor Kantonalne agencije za privatizaciju.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Rudniku krečnjaka Vijenac gdje je, nažalost, došlo do smanjenja proizvodnje i plasmana krečnjaka što je prouzrokovalo i kašnjenje isplate plaća. Naime, nakon što su u prošloj godini, sa prosjekom od 780 KM, isplaćivane plaće uz redovnu uplatu doprinosam, došlo je do kašnjenja tako da radnicima još nisu isplaćene plaće za decembar 2009. i januar 2010. godine.

Do usložnjavanja situacije u ovom privrednom društvu došlo je nakon što nisu uspjela dva tendera za privatizaciju, koja bi u skladu sa uslovima koji su bili postavljeni, osigurala zaštitu radnika, izmirenje dugovanja koja su oko 8 miliona KM i investicije bez kojih je teško obezbijediti potrebnu proizvodnju.

Tokom razgovara ukazano je na niz problema te odgovornost svih subjekata za trenutno stanje u ovom rudniku. Istaknuta je potreba revidiranja ugovora o dugoročnoj poslovnoj saradnji potpisanog 2003. godine između Rudnika krečnjaka Vijenac i Fabrike cementa Lukavac, uz saglasnost Vlade Tuzlanskog kantona. Također je zatraženo da se pokušaju iznaći modeli osnaživanja ovog Rudnika koji ima izuzetne sirovinske potencijale i tržište.

Kako je rečeno u decembru 2009. godine je pripremljen Program finansijske konsolidacije za čiju realizaciju je neophodno oko 4 miliona KM.

Kako, prema riječima predsjednika Nadzornog odbora, ovaj Rudnik nije kreditno opterećen ta sredstva bi se trebala pronaći kroz kreditno zaduženje.

Nakon iscrpnih diskusija zaključeno je da resorno Ministarstvo hitno organizuje zajednički sastanak menadžmenata Rudnika krečnjaka Vijenac, Fabrike cementa Lukavac i Sode Šišedžam na kojem će se razgovarati o aktuelnom stanju i budućim odnosima, s obzirom na to da su FCL i Soda najznačajniji kupci Rudnika krečnjaka Vijenac. Potom je zaključeno da se hitno sazove Skupština Vijenca na kojoj će biti imenovan treći član Nadzornog odbora preduzeća. Od Ministarstva industrije, energetike i rudarstva traži se brzo očitovanje u vezi sa predloženim Programom finansijske konsolidacije Rudnika krečnjaka Vijenac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti