Održivo korištenje vodnih resursa garant dugoročnog razvoja

17.12.2020. 13:48 / Izvor: SRNA
Održivo korištenje vodnih resursa garant dugoročnog razvoja

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da je održivo korištenje vodnih resursa garant dugoročnog razvoja BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je BiH, prema podacima Svjetske banke, zemlja sa najvećim količinama vode za piće u regionu i istakao da je održivo korištenje vodnih resursa garant dugoročnog razvoja.

Košarac je istakao da se vodni resursi mogu višestruko iskoristiti, kako za prehrambene djelatnosti tako i za proizvodnju električne energije, navodnjavanje i druge djelatnosti.

"Svjesni da ovi resursi svakako nisu neiscrpni, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je opredijeljeno da predano radi na njihovoj zaštiti i održivoj upotrebi, kao i na uspostavljanju mogućnosti pristupa vodi za piće za svakoga, u skladu sa ciljevima `Agende 2030`, EU zakonodavstvom, ali i drugim međunarodnopravnim instrumentima na čije se provođenje obavezala BiH", rekao je Košarac za bilten Javne ustanove "Vode Srpske".

Prema njegovim riječima, budući da je jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta BiH integracija u EU, prioriteti u sektoru voda fokusirani su na primjenu evropskog zakonodavstva, odnosno usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

Košarac je naveo da se ukupne količine padavina i njihov raspored u toku godine mijenjaju, donoseći kraće pojave jako intenzivnih padavina, kao i sušnije periode.

"Visina snježnog pokrivača u prosjeku opada. Količina i distribucija padavina i dostupnost vode je drugačija nego ranije što utiče na sve korisnike voda – stanovnike, privredu, ekosisteme. Odgovornost je na svakom pojedincu, ali svakako i na institucijama, koje u okviru svojih nadležnosti rade na smanjenju štetnog uticaja klimatskih promjena na vodne resurse", naglasio je Košarac.

On je rekao da se unutar BiH klimatske promjene sve više smatraju pitanjem od ključnog strateškog značaja i da je vizija razvoja da do 2025. godine BiH bude održiva i napredna "zelena ekonomija".

Prema njegovim riječima, BiH je ratifikovala Okvirnu konvenciju UN za klimatske promjene /UNFCCC/ u septembru 2000. godine i preuzela je obavezu za njenu implementaciju, a  od tada je niz značajnih dokumenta i aktivnosti doneseno i implementirano.

"Trenutno UNDP zajedno sa nadležnim institucijama u BiH sprovodi projekat `Unapređenje procesa Plana prilagođavanja na klimatske promjene /NAP/ za srednjoročno planiranje ulaganja u sektore osjetljive na klimatske promjene u BiH, koji će pružiti podršku u unapređenju procesa izrade Plana prilagođavanja na klimatske promjene i postizanju ciljeva navedenih u Pariškom sporazumu i Agendi za održivi razvoj do 2030. godine", rekao je Košarac.

Komentarišući saradnju resornog ministarstva u Savjetu ministara sa nadležnim entitetskim ministarstvima, ustanovama i agencijama, Košarac je rekao da je u skladu sa Ustavom BiH, nadležnost u oblasti vodnih resursa u BiH na nivou entiteta i Brčko distrikta BiH.

Košarac je rekao da je prema Zakonu o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nadležno za obavljanje poslova i zadataka iz nadležnosti BiH koji se odnose na definisanje politike, osnovnih principa, koordinisanje djelatnosti i usklađivanje planova entitetskih tijela vlasti i institucija na međunarodnom planu i u području zaštita životne sredine, razvoja i korištenja prirodnih resursa.

"U svrhu ispunjavanja ovih obaveza uspostavljen je Sektor za vodne resurse, turizam i zaštitu okoline u okviru kojeg funkcioniše Odsjek za vodne resurse", dodao je Košarac.

Govoreći o strategiji BiH za regionalnu saradnju u sektoru voda i komentarišući činjenicu da se u skladu sa dužnostima, poslovi u Odsjeku za vodne resurse obavljaju na način da se u sve aktivnosti uključuju nadležne institucije sa drugih nivoa vlasti, Košarac je rekao da je o pitanju bilateralne saradnje BiH potpisala Ugovor o uređenju vodoprivrednih odnosa sa Hrvatskom, na osnovu kojeg je formirana komisija koja rješava pitanja od značaja za obje zemlje, a koja se, prije svega, tiče pograničnog pojasa.

"Nažalost, ovu vrstu ugovora nemamo sa Srbijom i Crnom Gorom, iako imamo dobru saradnju kroz implementaciju regionalnih projekata i kroz učešće u radnim tijelima i aktivnostima u okviru Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, kao i Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav", napomenuo je Košarac.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa planira dalje aktivnosti na implementaciji međunarodnih ugovora i sporazuma, ali i potpisivanje bilateralnih ugovora sa Srbijom i Crnom Gorom.

"Ugovori su u pripremi i nadamo se da će biti u skorijem periodu i zaključeni", dodao je Košarac.

On je naveo da je u BiH trenutno u implementaciji niz značajnih projekata koji nastoje riješiti probleme vodosnabdijevanja i sanitacije na lokalnom nivou, zatim projekti zaštite od poplava, ali i ne manje značajni regionalni projekti kojima, zajedno sa susjednim zemljama, Ministarstvo nastoji da obezbijedi zaštitu i integrisano upravljanje vodnim resursima u prekograničnim vodama.

Košarac je rekao da se u Ministarstvu trenutno implementira više značajnih projekata u okviru IPA programa pomoći Evropske komisije, kao i grant sredstva Investicionog okvira za zapadni Balkan /WBIF/.

Prema njegovim riječima, sva sredstva su uglavnom usmjerena na rješavanje pitanja sektora voda na entitetskom nivou.

"Veoma značajni projekti su realizovani kroz IPA 2014, gdje su značajna sredstva uložena za izgradnju nasipa i objekte za zaštitu od poplava u oba entiteta i Brčko distriktu. Projekti su vrijedni 10 miliona evra i 15 miliona evra regionalna komponenta /sprovodili su se zajedno sa Srbijom u pograničnom pojasu/", naveo je Košarac.

On je dodao da se trenutno implementira IPA 2016, vrijednosti pet miliona evra, kojom će se dalje implementirati obaveze EU zakonodavstva, prije svega u oblasti zaštite od poplava.

Košarac je istakao da je važna i saradnja sa ambasadama u BiH, kao i Svjetskom bankom, koje pomažu ovaj sektor različitim projektima.

"Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa aktivno je uključeno u njihovu realizaciju i kao nadležno ministarstvo na nivou BiH komunicira sa stranim donatorima, sa nadležnim institucijama entiteta, kao i sa nižim nivoima gdje prati i pomaže realizaciju projektnih aktivnosti", rekao je Košarac.

Govoreći o izazovima i zadacima za budućnost, Košarac je rekao da su glavni izazovi upravljanja vodama u BiH, osim finansijskih, vezani za pravilnu implementaciju i ostvarivanje ciljeva Okvirne direktive o vodama, Direktive o vodi za piće, Direktive o tretmanu urbanih otpadnih voda i drugih direktiva kojima se omogućava integralno upravljanje vodnim resursima.

"Pred nama je i dalji rad na implementaciji aktivnosti i ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja /Agende 2030/, ali i drugih međunarodnih obaveza BiH na koje se obavezala ratifikacijom i pristupanjem nizu međunarodnih sporazuma i ugovora, u oblasti zaštite životne sredine, odnosno upravljanja vodnim resursima", naglasio je Košarac. 

Fotografija: Fena

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti