Vijesti

Omladinske banke u BiH – Perspektive mladih u ruralnim zajednicama

19.06.2008. 15:27 / Izvor: eKapija.ba

Fondacija Mozaik pokretač je dvogodišnjeg razvojnog programa Omladinska banka u saradnji sa Irskom razvojnom agencijom ( Irish Aid) i Community Foundation for Northern Ireland, koji ima za cilj povećati učešće mladih u procesima lokalnog razvoja ruralnih sredina kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima koje pokreću i vode mladi.

Omladinske banke su osnovane u martu 2008. godine u saradnji sa opštinama u Mrkonjić Gradu, Modriči, Šekovićima, Tešnju i Ključu.

Omladinskom bankom upravlja deset članova Kreditnog odbora, mladi od 15 do 25 godina koji imaju ulogu na osnovu dokumenata Omladinska politika ili strategija za mlade, definisanih prioriteta i potreba mladih da raspisuju konkurse i odlučuju o finansiranju projekata (do iznosa od 4.000 KM) mladih u opštini.

U ovih pet opština u naredne dvije godine Kreditni odbori pet Omladinskih banaka će dodijeliti do 300.000 KM bespovratnih novčanih sredstava za projekte mladih. Fondacija Mozaik obezbjeđuje od donatora do 200.000 KM, dok će pet opština obezbijediti ukupno 100.000 KM (20.000 KM po opštini) iz opštinskih budžeta, navodi se u saopćenju.

Fondacija Mozaik također ulaže značajna finansijska sredstva u obuku mladih, članova Kreditnih odbora Omladinskih banaka, dodatnog razvoja uloge opštinskih službenika u radu na razvoju Omladinskih banaka, te izgradnji pozitivnog imidža veće i odgovornije uloge mladih i opština u procesima lokalnog razvoja. Mozaik je domaća fondacija koja savjetodavno i finansijski pomaže članovima zajednica u BiH da se dogovore i pokrenu inicijative za rješavanje konkretnih, njima značajnih problema i da u tu svrhu iskoriste postojeće ljudske, finansijske, materijalne i druge resurse. Od 2002. godine do danas podržali su oko 300 projekata, pretežno u ruralnim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Inovativni program Omladinska banka stvara mogućnost za omladinske grupe da u skladu sa potrebama u opštinama rade na konkretnim projektima i učestvuju kao aktivni građani u svojim zajednicama. S druge strane mladi će imati mogućnost da stiču nova znanja i razvijaju vještine profesionalnog upravljanja i vođenja.

Ceremonija prezentacije rada Omladinskih banaka i promocija odabranih projekata mladih održaće se 9.jula u Domu omladine u Banjoj Luci u 12 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti