Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Kakanj usvojila set ekonomskih mjera pomoći privredi

08.05.2020. 16:28 / Izvor: Fena

Općina Kakanj je jedna od prvih lokalnih zajednica u BiH koje su najavile podršku maloj privredi koja je najviše pogođena tokom aktuelne borbe protiv širenja koronavirusa. Cilj Općine Kakanj je bio zadržavanje i očuvanje radnih mjesta, pa je u tu svrhu promptno izdvojeno 400.000 KM budžetskih sredstava za pomoć privredi, navodi se u saopćenju iz ove lokalne zajednice.

Za konkrektnu realizaciju tih mjera ipak se sačekalo da mjere poduzmu Vlada FBiH i Vlada ZDK kako bi se izbjeglo dupliranje modaliteta pomoći i kako bi pomoć Općine Kakanj što bolje, učinkovitije i svrsishodnije bila realizirana.

Sada kada je već poznato da će Kanton finansirati polovinu minimalne plaće za mart za svakog zaposlenog u firmama kojima je zabranjen rad i cijelu minimalnu neto plaću za april, i kada je poznato da će FBiH sufinansirati troškove poreza i doprinosa za sve zaposlene za mjesec april i one mjesece u kojima bude zabranjen rad, Općina Kakanj je odlučila da dodatno pomogne privredi kroz nekoliko mjera koje je danas, na prijedlog načelnika Aldina Šljive, usvojilo Predsjedništvo Općinskog vijeća.

Radi se o oslobađanju od plaćanja naknade na ime korištenja javne površine na području općine Kakanj, oslobađanje plaćanje općinske takse na istaknutu firmu na području općine Kakanj, te oslobađanje od obaveza plaćanja komunalne naknade za korištenje komunalnih usluga zajedničke komunalne potrošnje u vrijeme trajanja pandemije.

Vremenski period od kojeg će važiti ta oslobađanja je 15. mart i trajat će 30 dana od donošenja Odluke o prestanku obustave rada.

Također, za sve fizičke i pravne osobe koja imaju do 10 zaposlenih i nisu otpuštali radnike, a čiji je rad zabranjen, plan je da Općina Kakanj dodijeli određena podsticajna sredstva.

Osim toga, javna preduzeća "Vodokom" i "Grijanje" su također pripremila određene popuste prema privrednim subjektima kojima je obustavljen rad, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti