Opskrba gasa upitna, Rusija i Ukrajina još bez dogovora o transportu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Opskrba gasa upitna, Rusija i Ukrajina još bez dogovora o transportu

04.11.2019. 08:37 / Izvor: Federalna.ba

Rusija i Ukrajina još nisu postigle dogovor o transportu gasa koji u konačnici dolazi i u našu zemlju. Opskrba je upitna, iako je najavljeno da s novom godinom građane u Federaciji očekuje pojeftinjenje ovog energenta. Hoće li se to dogoditi u Sarajevu, trenutno niko ne zna.

Krajem godine istječe ugovor o transportu gasa iz Rusije preko Ukrajine koji vodi i ka drugim zemljama u Evropi. Dogovora još nema, pa su se u pregovore uključili i zvaničnici Evropske unije.

“Vrijeme leti i s obzirom na to da datum postoji, onda mora postojati i određeni osjećaj hitnosti”, kaže Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije za energetiku.

Ekonomski stručnjak i bivši diplomat Draško Aćimović nam iz Kijeva govori o dešavanjima na relaciji Rusija Ukrajina i koliko je gas moćno oružje u međunarodnim odnosima: “Nije sve dogovoreno da li će se nastaviti transport gasa kroz Ukrajinu. Mislim da tu treba pričekati. Ukrajina ima novo rukovodstvo, novog predsjednika, novu vladu - trenutno ima bolje odnose i situacija se smiruje u Ukrajini”.

Dogovor s nestrpljenjem očekuju i u BH-Gasu jer od toga zavisi snabdijevanje naše zemlje ovim energentom. Dok se čeka rasplet trenutnog spora, iz BH-Gasa dobre vijesti - gas će od Nove godine biti jeftiniji.

“Idu nam na ruku kretanja nafte i naftnih derivata u prosjeku za 9 mjeseci, po načinu kako se formiraju cijene, kako mi imamo ugovor sa Gazpromom. Vidimo da ćemo od Nove godine imat mogućnost sniženja gasa i mi smo pristupili izradi kalkulacije”, objašnjava Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.

U Kantonu Sarajevo još će biti kalkulacija. Naime, do Nove godine traje subvencija Vlade ovog kantona za raziliku u cijeni kada je tokom ove godine gas poskupio za 30%. Ukoliko ne bude subvencije, onda građane glavnog grada, umjesto pojeftinjenja, čeka blaže poskupljenje. Gas je najvažniji energent za sarajevske Toplane, pa su u ovom preduzeću spremni i za najgori scenarij - ukoliko ostanemo bez njega.

“Naši skladišni kapaciteti odgovaraju potrebama sedam dana prosječne decembarske i januarske temperature. U slučaju da bude poremećaj s isporukom gasa, mi imamo domaćeg pouzdanog partnera od koga možemo nabaviti dodatne količine alternativnog goriva”, ističe Ženja Ljubuškić, portparol Toplana Sarajevo.

U BiH će, izgradnjom južnog gasnog priključka, biti omogućen i dotok gasa iz Azerbejdžana, o čemu je već Milorad Dodik razgovarao s dužnosnicima ove zemlje. Iz BH-Gasa poručuju da je to već u realizaciji.

“Imamo podršku Evropske komisije, pogotovo naših prijatelja iz Ambasade SAD-a, koji su prepoznali dobar rad BH-Gasa - već su nam dali određene grantove i upućuju nas na dodatne fondove gdje možemo dobiti grantove za izgradnju južne interkonekcije, s tim da je Plinacro kao transporter. Oni već imaju ulaznu lokaciju na ulazu u BiH i s našim prijateljima iz Albanije i Crne Gore moramo pristupiti formiranju nove kompanije - IAP, koja će raditi još jedan pravac - Azerbejdžan”, navodi Salkić.

Dok se dogovara o novim pravcima, jedinstvenog rješenja nema unutar BiH. Zakon o gasu na državnom nivou je još jedan u nizu zakonskih propisa koji je na čekanju. Njega čekaju i na nivou FBiH, kako bi i u ovom entitetu zakonski bila regulisana ova oblast. S druge strane, u RS-u je već donesen ovaj zakon.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti