Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Osigurano stabilno finansiranje SOS Dječijeg sela

Resorni ministar Malik Garibija poručio je da je tim Ministarstva riješio ovaj problem i da je potpisan Protokol kojim se definira stabilno finansiranje i daljnja saradnja.

23.04.2019. 09:39 / Izvor: Akta.ba

U cilju unapređenja saradnje u oblasti alternativnog smještaja djece bez roditeljskog staranja dogovoren je i potpisan Protokol o saradnji između SOS Kinderdorf-a i Ministarstva rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo.

Ključna namjera Protokola je osiguranje redovnog i stabilnog finansiranja smještaja djece u SOS Dječija sela. Naime, zakonskom izmjenom i ukidanjem usluge "smještaj u drugu porodicu", prestalo je i finansiranje smještaja djece u SOS Dječija sela. Resorni ministar Malik Garibija poručio je da je tim  Ministarstva riješio ovaj problem i da je potpisan Protokol kojim se definira stabilno finansiranje i daljnja saradnja.

"Smještaj djece bez roditeljskog staranja u alternativnu porodicu je jedan do boljih i uspješnijih načina zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja u BiH, a prednosti ovog vida smještaja u odnosu na smještaj u tradicionalnim domskim uslovima su višestruke. Raduje me što smo uspjeli pronaći modalitet da prevaziđemo problem i što smo do daljnjeg osigurali finansiranje boravka djece u SOS selu. Naredni korak je trajno rješenje pitanja sveobuhvatnim definiranjem usluga Ministarstva, što je jedan od najvećih reformskih procesa pred nama", poručio je Garibija.

Pojašnjavajući sistem rada obrazložio je kako će Kanton Sarajevo djecu u SOS sela i dalje smještati posredstvom Centra za socijalni rad, te da se za smještaj djece plaća 506 KM mjesečno, ali da to nije dovoljno da se u potpunosti zatvori finansijska konstrukcija i da SOS i dalje značajna sredstva osigurava donacijama. Pored samog smještaja SOS je partner Ministarstva rada i socijalne politike i u ostvarenju zajedničkih strateških ciljeva u oblasti podrške djeci iz porodica pod rizikom od razdvajanja, kao i u oblasti jačanja kapaciteta profesionalaca u sistemu socijalne zaštite.

Prilikom posjete SOS Dječijem selu ministar Garibija je obišao jedan porodični dom i družio se sa SOS majkom i djecom koja u tu žive.

"Posebno se zahvaljujem maloj raji i SOS majci koji su me primili u svoj dom. Lijepo je vidjeti kako se ovdje brinu o našoj djeci i omogućavaju im porodično okruženje i životnu podršku kakva svima nama treba. Radujem se daljnjoj saradnji sa ekipom SOS-a, naročito u oblasti hraniteljstva, deinstitucionalizacije i transformacije ustanova", poručio je Garibija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti