Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ostvaren značajan pomak u zaštiti potrošača

15.03.2021. 13:34 / Izvor: SRNA

Izvršna direktoroca prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača "Don" Murisa Marić izjavila je da je ostvaren značajan pomak kada je riječ o zaštiti potrošača, iako ima još mnogo problema.

Marićeva je rekla Srni da se sve veći broj građana obraća udruženjima za zaštitu prava potrošača.

"Prvi zakon o zaštiti prava potrošača na nivou BiH usvojen je 2006. godine, a mi smo počeli sa radom 2008. Za sve nas je to bila novina, ali polako se mijenjala svijest. Prvih godina nam se obraćalo nekoliko stotina građana i to obično nakon predavanja koje smo organizovali, a danas je to mnogo više od hiljadu građana godišnje", navela je Marićeva.

Prema njenim riječima, prošle godine se Udruženju "Don" obratilo više od 1.700 potrošača iz prijedorske regije.

Marićeva kaže da su se građani, osim uobičajenih problema u vezi sa kvalitetom kupljene tehničke robe, prošle godine obraćali i zbog turističkih putovanja, ekskurzija, te usluga telekom operatera.

"Svi zahtjevi su bili opravdani. Moramo istaći da podržavamo stav da građani moraju ispuniti svoje obaveze i da nismo imali zahtjeva koji su neopravdani", rekla je ona.

Ona kaže da potrošači treba da budu edukovani kako bi zaštitili svoja prava, ali da su im uvijek na raspolaganju i udruženja za zaštitu potrošača.

"Rad svih udruženja u Republici Srpskoj prati Ministarstvo trgovine i turizma. Kad su u pitanju prava potrošača, uključene su i inspekcijske službe i svi zajedno možemo obezbijediti da se poštuju prava potrošača", istakla je Marićeva.

Ona kaže da ove godine, zbog pandemije virusa korona, udruženja potrošača prvi put neće zajedno obilježiti Svjetski dan zaštite potrošača nego će svako udruženje u svom gradu organizovati prigodne aktivnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti