Otvorena fabrika tekstila kod Foče: Do juna posao za 100 radnika

13.01.2018. 09:40 / Izvor: Akta.ba
Otvorena fabrika tekstila kod Foče: Do juna posao za 100 radnika

Fabrika će proizvoditi radnu odjeću koju će izvoziti na inostrana tržišta.

Fabrika tekstilne industrije u fočanskom naselju Velečevo, koja posluje u sastavu preduzeća "Trendteks" iz opštine Doboj-Jug, a u kojoj je posao dobilo 67 radnika, u petak je je zvanično počela sa radom. Fabrika će proizvoditi radnu odjeću koju će izvoziti na inostrana tržišta.

Za mašinom se prvi put našla i devetnaestogodišnja Marijana Stanković.

"Imala sam tu sreću da samo dvije sedmice provedenih na Birou dobijem ovdje zaposlenje i zaista sam prezadovoljna", istakla je Stankovićeva.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, koji je prisustvovao ozvaničenju rada pogona, obećao je da će Vlada obezbijediti dodatna sredstva podrške investitoru.

"To će prije svega biti podsticaji za zapošljavanje, tako da će za svakog zaposlenog koji ovdje radi ikoji će se u toku ove godine zaposliti Trend-teks dobiti sredstva iz republičkog budžeta, a takođe ćemo pomoći i opštini Foča u nadokanadi troškova obuke i prekvalifikacije radnika", rekao je Đokić.



U kupovinu mašina investitor je uložio 250.000 KM, dok je opština Foča uložila 100.000 u obezbjeđivanje i adaptaciju prostora, grijanje, te u obuku i prevoz radne snage.

"Spremni smo da ovu dinamiku investiranja zadržimo do kraja, odnosno dok ne postignemo onaj broj koji smo planirali, a to je da do kraja godine zaposlimo 250 radnika. Nova ulaganja tek predstoje, jer drugi objekat koji namjeravamo dati na korišćenje ovoj fabrici podrazumijeva ozbiljniju adaptaciju, tako da će to biti investicija koja će vjerovatno preći milion maraka", rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine.

Šućko Hadžijakupović, vlasnik kompanije "Trend-teks" rekao da je ovo njihova sedma fabrika u BiH i Srbiji i da ova grupacija zapošljava 1.000 radnika..

"Svi naši proizvodi su unaprijed prodati na stranom tržištu. Firma Trend-teks je na njemačkom tržištu trenutno najveći prodavac medicinske uniforme", rekao je Hadžijakupović.

Pred investitorima plan da do juna ove godine u Foči zaposle 100 radnika, a do kraja godine 250 ljudi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti