Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Otvorene nove prostorije Biroa za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo

17.04.2018. 13:15 / Izvor: Fena

JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ danas je zvanično otvorila  nove prostorija Biroa za zapošljavanje Novi Grad koje se nalaze na adresi Branislava Nušića broj 170 u naselju Dobrinja.

Služba za zapošljavanje KS, kako je kazao direktor Midhat Osmanbegović, za potrebe tog općinskog biroa, koji je godinama bio smješten u neuslovnim prostorijama, kupila je novi poslovni prostor i potpuno ga prilagodila evropskim standardima, koji zahtijevaju šaltersko poslovanje i individualan pristup strankama, odnosno organizovanje individualnog ili grupnog savjetovanja, kao i organizaciju radionica, obuka i seminara.  

Radi se o birou koji se nalazi na području najveće općine u KS. Na birou u toj općini je 18.000 korisnika, odnosno registrovanih nezaposlenih osoba.

"Za realizaciju projekta izdvojeno je 547.000 KM koliko je koštao poslovni prostor, što je platila Služba iz svojih sredstava, a opremanje prostora je omogućen zahvaljujući našem partneru GOPA", naveo je Osmanbegović.   

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović je kazala da je napravljan iskorak u radu Službe jer se na ovaj način stvaraju uslovi da zaposleni u Službi u mnogo boljim uslovima mogu raditi sa nezaposlenima Općine Novi Grad u smislu posredovanja, savjetovanja i pomoći ljudima koji traže posao, a posebno mladim ljudima.

Najavila je da će ubrzo u proceduri biti novi zakon o posredovanju u zapošljavanju, kao dio paketa kojim se želi pomoći da ljudi koji traže posao i dođu do njega.

Pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović je izrazio uvjerenje da će otvaranje ovog biroa biti benefit za nezaposlene osobe sa područja općine Novi Grad. Istakao je dobru saradnju Općine i Službe u predhodnom periodu na realizaciji različitih programa i privođenja konkretnih aktivnosti radi smanjenja nezaposlenosti.

"Općina Novi Grad i Služba za zapošljavanje KS imaju potpisan memorandum o saradnji koji je definisao oblasti koji se tiču privrede i zapošljavanja i u sklopu kojih se provode zajedničke aktivnosti", kazao je Kahrović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti