Otvoreno obnovljeno obdanište u Bosanskoj Krupi

10.09.2014. 07:47 / Izvor: eKapija.ba
Otvoreno obnovljeno obdanište u Bosanskoj Krupi

Obnovljeno, energetski efikasno obdanište u Bosanskoj Krupi je jučer svečano otvoreno, na radost više od 110 djece koji će predškolske dane provoditi u toplom i sigurnom prostoru

Obnovljeno, energetski efikasno obdanište u Bosanskoj Krupi je jučer svečano otvoreno, na radost više od 110 djece koji će predškolske dane provoditi u toplom i sigurnom prostoru. Zahvaljujući aktivnostima dva projekta koje provodi UNDP uz finansiranje Evropske unije i Fonda za zaštitu okoliša FBiH i sufinansiranje lokalnih vlasti, cijeli objekat je renoviran, postavljena je toplotna izolacija, najmlađima su osigurani novi didaktički materijali i stvoreni su uslovi za inkluziju marginalizovane i djece sa posebnim potrebama.

Tim povodom je upriličena prigodna svečanost na kojoj su bili prisutni ministrica za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Sinha Kurbegović, načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, te predstavnici UNDP-a.

"Raduje nas vidjeti rezultat višemjesečnog zajedničkog rada koji je omogućio da se stvori sigurno okruženje za svu djecu i radnike, a posebno je važno da smo omogućili da 15 romske i djece sa posebnim potrebama bude ravnopravno uključeno u obrazovni proces sa svojim vršnjacima", rekao je Dino Kabiljagić, savjetnik za lokalnu upravu UNDP-a.

Ukupna vrijednost projekata kojima je obnovljena JU „Dječije obdanište i dom učenika“ u Bosanskoj Krupi je 212.505 KM, od čega je 73.505 KM finansirano sredstvima Europske unije putem LOD projekta (30% sredstava za ovaj projekat je obezbijedila Općina Bosanska Krupa), dok vrijednost GED projekta koji su proveli Fond za zaštitu okoliša FBiH i UNDP iznosi 112.000 KM, (od čega je 20.000 KM je obezbijedilo Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, a 7.000 KM je obezbijedila Općina Bosanska Krupa).

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ provodi UNDP u bliskoj saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH, sa ciljem institucionalizacije aktivnosti upravljanja energijom unutar zgrada javnog sektora u Bosni i Hercegovini, jačanja kapaciteta Fonda i lokalnih institucija, stvaranja ambijenta povoljnog za ulaganje u energetsku efikasnost, kao i jačanje finansijskih mehanizama. Kroz prve dvije godine saradnje Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i UNDP-a uloženo je 4,3 miliona BAM.

Jačanje lokalne demokratije/demokracije III (LOD III) je projekat koji sprovodi UNDP, a finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura.

Lokalni partneri na LOD projektu u Bosanskoj Krupi, koji su implementirali projekte u  JU „Dječije obdanište i dom učenika“ u Bosanskoj Krupi su PLOD Centar Bihać i EKUS Bihać.

Projekat LOD u svojoj četvrtoj fazi nastavlja jačanje lokalnih demokratskih procesa kroz unaprijeđenje saradnje između civilnog sektora i lokalnih vlasti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti