Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pfizer čeka potez vlasti u BiH

27.01.2021. 07:53 / Izvor: N1

Nabavka vakcine protiv Covida 19 u BiH još uvijek je slovo na papiru. Ono što je poznato je da se u nabavku ide putem Covax mehanizma, mehanizma EU, ali i direktnom nabavkom.

Ne zna se koja će vakcina prva stići u BiH, a nije poznato ni tačno kada. Dok se čeka nabavka vakcina protiv covida 19 u BiH, putem nadležnih institucija, u cijelu priču uključio se i privatni sektor. I to u nabavku ruske vakcine za komercijalno vakcinisanje.

Građani BiH uskoro bi se mogli komercijalno vakcinisati protiv covida 19, i to u Zapadno-hercegovačkom kantonu. Jedna veledrogerija iz Posušja u postupku je nabavke ruske vakcine Sputnik V. Prema informacijama poznatim kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo, čeka se završetak administrativnih procedura u državnoj Agenciji za lijekove.

"Ne zavisi od dobavljača, zavisi najviše od Agencije za lijekove na nivou BiH. Mi smo preduzeli šta mi možemo, napravili liste zainteresovanih. To je počelo juče, interes na području Hercegovine je jako veliki. Imamo dosta ljudi i iz sarajevskog i drugih kantona", kaže Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK.

I dok se zainteresovani za komercijalnu imunizaciju ruskom vakcinom već prijavljuju za vakcinaciju, iz Agencije za lijekove tvrde:

"Uvidom u službenu evidenciju ove agencije, obavještavam vas da se Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne I Hercegovine još uvijek niko nije obratio zahtjevom za davanje dozvole za stavljanje u promet vakcine protiv Covid-19."

Više informacija o nabavci vakcine očekuje se tokom sedmice iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

"Mi očekujemo u toku ove sedmicu informaciju od Ministarstva civilnih poslova vezano za proceduru kada govorimo o nabavci, usluge transporta, skladištenja same vakcine odnosno onih vakcina koje budu dolazile preko covax mehanizma, ali i preko EU mehanizma. Ta informacija nam je od značaja kako bismo mi mogli planirati naše procese u vezi distribucije vakcine, njeno dostavljanje kroz naše regionalne centre. Kada govorimo o ruskoj vakcini u toku ove sedmice trebalo bi da budu završene procedure i dostavljena dokumentacija kada govorimo o potencijalnom dobavljaču, da ispunjava sve zakonske norme i da ispoštuje regulativu koja se odnosi na sam kvalitet lijeka", rekao je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS kaže da ono što jesu bile najave krajem januara, početkom februara, da bi to trebalo da bude vrijeme kada bismo dobili vakcine.

"Naravno, ima tu dosta posla koji treba da se uradi i toga treba da budemo svjesni. Isto kao što su se nabavljale maske u martu, ista je stvar i za nabavku vakcine. Koliko god vi to krenuli ranije i koliko god vi vršili neke procedure, jednostavno, ogromna je potražnja", navodi Šeranić.

Zbog ogromne potražnje, ide se i na direktnu nabavku vakcina od samih proizvođača. Iz kompanije "Pfizer" za N1 kažu, čekaju potez vlasti.

"Očekujemo uskoro poziv od Ministarstva civilnih poslova BiH, kako je već i najavljeno u javnosti", navode iz Pfizera.

Putem COVAX ili mehanizma EU ili direktne nabavke već je sada jasno da je potražnja za vakcinama ogromna. Samo putem Covax-a vakcinu je naručilo 186 zemalja. Kada će stići u BiH sa sigurnošću ne zna niko. Kao ni kada će neka od njih dobiti odobrenje Agencije za lijekove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti