Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Počela realizacija plana pomoći privrednicima i poljoprivrednicima u Bihaću

03.06.2020. 14:48 / Izvor: Fena

Grad Bihać je izdvojio 1.300.000 KM za sanaciju posljedica na ekonomiju, koje su prouzrokovane pandemijom koronavirusa. Gradska uprava će ovim setom mjera pokušati pomoći svim registriranim privrednim subjektima, ali i sačuvati budžetsku stabilnost.

"Financirat ćemo troškove komunalne naknade za kompletnu 2020. godinu. Na taj ćemo način pomoći privrednicima, međutim i omogućiti normalno funkcionisanje Zavoda za prostorno uređenje. Privrednim subjektima kojima je bio zabranjen rad u proteklom periodu, platit ćemo troškove vode i odvoza smeća u periodu od 1. marta do 30. juna. Naši privrednici su u ovom periodu oslobođeni i plaćanja najamnina za poslovne prostore u vlsništvu grada, kao i troškova  za korištenje javnih površina", riječi su gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

Bihaćka gradska uprava je zajedno s Kantonalnom i Federalnom vladom osigurala i financijska sredstva za subvencioniranje troškova proljetne sjetve zainteresiranim poljoprivrednicima.

"Zajedno s Vladom Unsko-sanskog kantona i Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osigurali smo 230.000 KM za subvencioniranje troškova proljetne sjetve. Ovo se naravno odnosi prvenstveno na one koji su registrovali poljoprivredna gazdinstva, ali subvencionirat ćemo i dio obaveza svim drugim poljoprivrednicima u zavisnosti od broja prijavljenih. Postupak prijava je u toku", dodao je Fazlić.

Najavljeno je i kako će se na nekoj od narednih sjednica Gradskog vijeća Bihać analizirati sve urađeno u procesu ekonomskog oporavka, te razmatrati eventualne nove mjere pomoći za koje se procijeni da su neophodne.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti