Počela realizacija plana pomoći privrednicima i poljoprivrednicima u Bihaću

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Počela realizacija plana pomoći privrednicima i poljoprivrednicima u Bihaću

03.06.2020. 14:48 / Izvor: Fena

Grad Bihać je izdvojio 1.300.000 KM za sanaciju posljedica na ekonomiju, koje su prouzrokovane pandemijom koronavirusa. Gradska uprava će ovim setom mjera pokušati pomoći svim registriranim privrednim subjektima, ali i sačuvati budžetsku stabilnost.

"Financirat ćemo troškove komunalne naknade za kompletnu 2020. godinu. Na taj ćemo način pomoći privrednicima, međutim i omogućiti normalno funkcionisanje Zavoda za prostorno uređenje. Privrednim subjektima kojima je bio zabranjen rad u proteklom periodu, platit ćemo troškove vode i odvoza smeća u periodu od 1. marta do 30. juna. Naši privrednici su u ovom periodu oslobođeni i plaćanja najamnina za poslovne prostore u vlsništvu grada, kao i troškova  za korištenje javnih površina", riječi su gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

Bihaćka gradska uprava je zajedno s Kantonalnom i Federalnom vladom osigurala i financijska sredstva za subvencioniranje troškova proljetne sjetve zainteresiranim poljoprivrednicima.

"Zajedno s Vladom Unsko-sanskog kantona i Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osigurali smo 230.000 KM za subvencioniranje troškova proljetne sjetve. Ovo se naravno odnosi prvenstveno na one koji su registrovali poljoprivredna gazdinstva, ali subvencionirat ćemo i dio obaveza svim drugim poljoprivrednicima u zavisnosti od broja prijavljenih. Postupak prijava je u toku", dodao je Fazlić.

Najavljeno je i kako će se na nekoj od narednih sjednica Gradskog vijeća Bihać analizirati sve urađeno u procesu ekonomskog oporavka, te razmatrati eventualne nove mjere pomoći za koje se procijeni da su neophodne.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti