Pogledajte koje će teme biti u fokusu foruma u Davosu

16.01.2017. 07:44 / Izvor: Agencije
Pogledajte koje će teme biti u fokusu foruma u Davosu

Za samo godinu dana od prošlogodišnjeg okupljanja u švajcarskim Alpima, svijet se drastično promijenio.

Društvene podjele, rastući populizam, strah zbog klimatskih promjena, u samom su vrhu liste rizika o kojima će se govoriti na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Za samo godinu dana od njihovog prošlogodišnjeg okupljanja u švajcarskim Alpima, svijet se drastično promijenio, ocjenjuje agencija Rojters, navodeći kao najveće promjene izbor Donalda Trampa za predsjednika SAD, odluku Velike Britanije da istupi iz Evropske unije, kao i duboko nezadovoljstvo javnosti procesom globalizacije.

Politička i ekonomska elita u Davosu će ove godine razmatrati i potencijalne nove prijetnje koje mogu da donesu predstojeći izbori u Holandiji, Francuskoj, Njemačkoj, a vjerovatno i u Italiji, u kojima, kako navodi Rojters, postoji snažno antiestablišment raspoloženje. Uoči godišnjeg zasjedanja, WEF-ov izvještaj o globalnim rizicima za 2017. godinu ističe u prvi plan sve veći jaz u primanjima i bogatstvu, ocjenjujući da će taj trend vjerovatno odrediti razvoj globalne situacije u narednoj deceniji.

Prijetnja od protekcionizma je, kako navodi WEF, novi dugoročni rizik, a ni druge opasnosti, kako ocjenjuje, nisu nestale, zbog čega će se klimatska pitanja ponovno naći u samom vrhu agende Davosa. Forum u Davosu, koji se održava od 17. do 20. januara, okupiće 3.000 učesnika, uključujući kineskog predsjednika Sji Đinpinga, koji će biti prvi kineski predsjednik koji prisustvuje WEF-u, ali i britansku premijerku Terezu Mej.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i kanadski premijer Žistin Trido su, međutim, donijeli odluku da "preskoče" ovaj događaj, a ni novoizabrami američki predsjednik Donald Tramp, čija će se inauguracija za predsjednika održati 20. januara, takođe neće prisustvovati forumu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti