Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pojeftinjenje na čekanju zbog farmaceutskih lobija

09.04.2014. 09:04 / Izvor: Nezavisne novine

Implementacija Pravilnika o cijenama, kojim je regulisano da cijene u bh. apotekama ne bi smjele biti više nego u regionu, naišla je na agresivan otpor pojedinih farmaceutskih kuća, koje uporno lobiraju da bude odgođena primjena tog pravilnika, saznaju "Nezavisne".

Naš sagovornik, upućen u problematiku, kaže da zbog ovih pritisaka najviše ispaštaju pacijenti, jer će, kada taj pravilnik bude počeo da se primjenjuje, doći do značajnog "rezanja cijena" brojnih medikamenata.

Kako on dodaje, "u jeku aktivnosti na uređenju tržišta lijekova koje preduzima Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, pojavljuju se različiti lobiji i udruženja koja žele da ospore implementaciju Pravilnika o cijenama".

"Postoje veliki pritisci farmaceutskih lobija te čak i nekih državnih institucija da taj pravilnik ne bude implementiran", tvrdi naš izvor.

On podsjeća da je Savjet ministara BiH prije nekoliko mjeseci na svoj dnevni red uvrstio Izmjene pravilnika o cijenama lijekova te da je, ipak, povučen sa dnevnog reda.

Još dodaje da "slaba tačka" u implementaciji Pravilnika "leži" i u činjenici da još nije u potpunosti okončana ni konkursna procedura za izbor direktora i zamjenika direktora Agencije.

Tvrdnje sagovornika "Nezavisnih" nisu iznenadile ni Miodraga Femića, predsjednika Međunarodne asocijacije doktora medicine za jugoističnu Evropu, jer je, ističe on, farmaceutski lobi veoma jak, te će, kako dodaje, "uraditi sve zbog profita".

"Oni se bore za svoj profit i vrše veliko lobiranje i veliki pritisak. Zato je bitno da se svi oni stave pod jedan pravilnik, pa ko hoće neka izvoli, a ko neće, ne mora. Tim pravilnikom je trebalo da se daju pravila po kojima treba da se igra", ističe Femić.

Komentarišući stanje kada je riječ o tržištu lijekovima u BiH, on naglašava da je tu riječ o, kako kaže, astronomskoj zaradi.

"Oni odlično to znaju i zarađuju na tuđoj muci", ocjenjuje Femić.

Podsjećanja radi, "Nezavisne" su prošle godine, u svom istraživanju, dokazale da su neki lijekovi, koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska, sprečavanje srčanog udara odnosno stvaranja tromba, te snižavanje holesterola, znatno skuplji u RS nego u zemljama u regionu.

Nedugo nakon što smo objavili taj tekst, javili su nam se i pacijenti, koji su potvrdili da su u Sloveniji kupovali lijekove, koji su i do tri puta jeftiniji nego u ovdašnjim apotekama.

"Vama lično smo veoma zahvalni što ste objavili taj članak, jer smo po vašim uputama tablete kupili u Sloveniji. Uštedjeli smo dosta od naše penzije", napisala nam je tada u pismu Nasiha Kulenović-Ćivša, oligofrenopedagog u penziji iz Sarajeva, pojašnjavajući da njen suprug ima zdravstvenih problema pa moraju da kupuju skupe lijekove.

Da otpora u implementaciji spomenutog pravilnika ima, potvrđuju i u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

"Agencija sprovodi aktivnosti po pitanju implementacije važećeg Pravilnika o cijenama, ali činjenica je da nailazimo na otpor od strane pojedinih proizvođača i veleprometnika, prvenstveno zbog njihove bojazni da bi implementacijom pomenutog pravilnika moglo doći do ugrožavanja njihovog egzistencijalnog statusa", ističe Nataša Grubiša, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti