Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poljoprivrednici FBiH: Inspektori za kontrolu mlijeka na terenu od ponedjeljka

18.01.2019. 09:46 / Izvor: Akta.ba

Poljoprivrednici s područja Federacije Bosne i Hercegovine traže isplatu poticaja za treći kvartal protekle godine, koji su blokirani zbog kontrola, najviše mljekara i stočara.  

"Mi ne tvrdimo da nepravilnosti nema, ali kontrole ovog tipa nisu rješenje, mogu trajati tri godine, a poljoprivrednicima novac treba već u martu, za sjetvu", kazao je jučer u Vogošći novinarima predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo te predložio da poticaji budu isplaćeni, a da inspekcija kontrole vrši nakon toga.

Naveo je da samo mljekara ima oko 750.

Na FB stranici Udruženja danas je saopćeno da se kontrola proizvodnje koju je naložilo ministarstvo mora provesti zbog enormnog povećanja proizvodnje mlijeka. U objavi se navodi da od kontrola ne bi trebalo bježati i da je ovakve kontrole trebalo raditi tokom cijele godine. 

"Federalni inspektori u kontrole kreću već od ponedjeljka prema proizvođačima. Kontrole su zakonom predviđene tako da se tu nema šta puno reći samo što to treba raditi tokom cijele godine i u toku proizvodnje, a ne sve kontrole odjednom svaliti na 3 - 4 inspektora koji to realno ne mogu stići ni za dvije godine", navedeno je u objavi Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Također, jučer je Bićo istakao da poljoprivednici traže i ukidanje kvartala, da poticaji za mlijeko budu isplaćeni svaki mjesec, a drugi po završetku sezone.

Predsjednik bužimskog udruženja poljoprivrednika Ermin Veladžić naglašava da kašnjenje poticaja stvara velike probleme i da su poljoprivrednici u situaciji da gase proizvodnju. Smatra da su zakoni kvalitetni, ali da takva mora biti i primjena.

Poručio je da rješenje za isplatu trećeg kvartala mora biti doneseno u narednih deset dana da bi proizvođači mogli organizirati proljetnu sjetvu.

"Mi znamo da je ranije ministarstvo ostavilo velike dugove, ali tih dugovanja više nema i vrijeme je da krenemo naprijed", rekao je Veladžić.

Predsjednik Grupacije mljekara pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla Muhamed Halilović je istakao da poljoprivrednici nisu pristalice protesta te da traže rješenje problema koji je pred njima.

"Tražimo podršku da bi sačuvali mladež, da ne idu u zemlje EU", poručio je Halilović.

Udruženje poljoprivrednika FBiH jučer je u Vogošći organiziralo sastanak s članovima udruženja poljoprivrednika iz svih kantona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti