Poljoprivrednici pozdravljaju mjere Vlade FBiH, kantoni nek urade svoj dio posla

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poljoprivrednici pozdravljaju mjere Vlade FBiH, kantoni nek urade svoj dio posla

30.03.2020. 10:25 / Izvor: Akta.ba

Obzirom na najavljen za ovu sedmicu početak isplate federalnih poticaja, želimo podsjetiti kantone na obavezu dostavljanja Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obračuna za proizvodnje za IV kvartal prošle godine. Do sada su samo Posavski, Hercegovačko-neretvanski i Bosansko-podrinjski kanton uradili svoj dio posla, zahvaljujući čemu će poljoprivrednicima iz ovih kantona poticaji biti isplaćeni u prvom redu, saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika BiH. 

Pogotovo je zabrinjavajuće kašnjenje u dostavljanju obračuna dva kantona sa najvećim brojem proizvođača mlijeka, a to su Unsko-sanski i Tuzlanski kanton. Podsjećaju nadležna kantonalna ministarstva da su ove godine i Budžet Federacije BiH i Program poticaja usvojeni na vrijeme, te će za sva eventualna kašnjenja u isplatama odgovornost snosti kantonalni nivo.

"Ovom prilikom želimo pozdraviti mjere za ojačanje poljoprivrede koje je predložila Vlada Federacije BiH. U ovom periodu apsolutni prioritet svih nadležnih institucija treba biti povećanje obrađenih površina, odnosno proizvodnje hrane. Svaka dodatna marka investirana u poljoprivredu dugoročno će smanjit našu ovisnost o uvoznoj hrani. Nakon zatvaranja granica i ograničavanja kretanja među državama svima je konačno jasno koliko je bitno da budemo u stanju prehraniti Bosnu i Hercegovinu", navodi se u saopćenju.

Pandemija će proći, ali njene pouke ne smiju biti zaboravljene. Nadamo se da će poljoprivreda i nakon što prevaziđemo trenutnu krizu moći računati na snažnu podršku države.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti