Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Posjeta Sarajevu Generalnog sekretara Pariškog foruma za mir

Marc Reverdin, generalni sekretar Pariškog foruma za mir, posjetiće Sarajevo 8. i 9. maja 2019.

07.05.2019. 13:08 / Izvor: Akta.ba

Marc Reverdin, generalni sekretar Pariškog foruma za mir, posjetit će Sarajevo 8. i 9. maja 2019. Posjeta će se obaviti u okviru godišnjeg sastanka EBRD-a koji se ove godine održava u Bosni i Hercegovini. 

Pariški forum za mir je osnovan 2018. godine, u povodu obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata. Ovaj događaj, koji se organizuje jednom godišnje, okuplja sve aktere globalnog upravljanja (države, međunarodne organizacije, NVO i fondacije, firme, vjerske grupe i građani) koji predlažu i podržavaju rješenja za mir.

Na poziv predsjednika Macrona, brojni šefovi država i međunarodni lideri učestvovali su u prvom izdanju Foruma, 12. i 13. novembra 2018. Bosnu i Hercegovinu je predstavljao Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva.

Tom prilikom je predstavljeno 120 inicijativa i projekata iz cijelog svijeta, u pet glavnih područja: mir i sigurnost, okoliš, razvoj, nove tehnologije, uključiva ekonomija. 

Tri projekta odabrana na Pariškom forumu za mir biće predstavljena na sastanku EBRD-a u Sarajevu.

Reverdin će također, tokom svoje posjete, predstaviti pojedinim međunarodnim partnerima izazove Pariškog foruma za mir, izdanja za 2019. godinu. Poziv za projekte za 2019. godinu biće otvoren do 24. maja.

Drugo izdanje Pariškog foruma za mir održaće se od 11. do 13. novembra 2019. godine. 

Za više informacija: https://parispeaceforum.org/

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti