Poslodavci nezadovoljni reformskim zakonima: Žele poresku predvidivost

28.11.2017. 16:13 / Izvor: Akta.ba
Poslodavci nezadovoljni reformskim zakonima: Žele poresku predvidivost

Poslodavci su jasno poručili da oni žele stabilno pravno okruženje odnosno poresku predvidivost da bi mogli planirati daljnje ulaganje i zapošljavanje.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH je s partnerskim institucijama, Vijećem stranih investitora, Agencijom za unapređenje stranih investicija u BiH, Privrednom komorom FBiH i Privrednim udruženjem predstavništva njemačke privrede u BiH danas je u Sarajevu predstavilo rezultate javne rasprave i buduće aktivnosti udruženja u vezi sa nacrtima zakona o doprinosima, porezu na dohodak i porezu na dobit.

Navedene zakone ponudila je Federalna vlada, ali poslodavci tvrde da odredbe zakona nisu u skladu s Reformskom agendom te da neće doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta i povećanju stranih investicija, a u praksi će dođi i do blagog opterećenja privrednika.

Poslodavci su jasno poručili danas da oni žele stabilno pravno okruženje odnosno poresku predvidivost da bi mogli planirati daljnje ulaganje i povećanje broja zaposlenih jer stalnom promjenom zakonskih rješenja stvara se nesigurnost.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević kazao je da je u zakonu o doprinosima osnovni zahtjev poslodavaca smanjenje stope doprinosa.

"Kada je u pitanju zakon o porezu na dohodak zatraženo je da se zadrži jedna stopa poreza te da dividenda bude manja od 10 posto. U zakonu o porezu na dobit zatraženo je uvođenje poreskih olakšica po osnovu izvoza, reinvestiranja i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Na javnim raspravama o ovim zakonima ponovljen je i zahtjev, da se organizira sastanak s premijerom i ministricom finansija FBiH, Fadilom Novalićem i Jelkom Miličević", kazao je dodao Pandurević.

Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca BiH kao pozitivne odredbe zakona navodi pojednostavljenje obračuna plata, tako što će radnicima sve naknade biti upisane u penzioni staž. S druge strane Smailbegović je upozorio da novi zakoni donose nova opterećenja za niže plate u korist većih plata.

Predsjednik Upravnog odbora Vijeća stranih investitora Branimir Muidža je upororio da BiH ima jedan od najnižih BDP-a u Europi, te veliki broj nezaposlenih, a visina stranih investicija u posljednje dvije godine iznosi samo oko 260 miliona eura.

Dalje navodi, kako se siva ekonomija trenutno procjenjuje na nivo između 30 do 50 posto BDP-a.

Snježna Kopruner, predstavnica Privrednog udruženja predstavništva njemačke privrede u BiH kazala kako bi mjerama Vlade realni sektor bio znatno pogođen.

"Osnovni problemi koji nas ovdje pogađaju su i veliki odljiv radne snage, naročito mlade radne snage. Mislim da bi trebali pružiti tim mladim ljudima sve uvjete, te povećati im plaće. Međutim, politika nije prepoznala problem odlaska radne snage i to posebno kvalitetne radne snage kojoj su sva vrata u Evropi otvorena", kazala je Kopruner, te dodala ukoliko se doprinosi ne smanje ispod 30 posto, odnosno prema prijedlogu poslodavaca na 30,5 posto, konkurentnost bh. firmi u Evropi neće biti dobra i smanjit će se mogućnost otvaranja radnih mjesta u BiH.

Inače, pomenute javne rasprave su održane u Gračanici, Tuzli, Bihaću, Tešnju, Zenici, Travniku, Širokom Brijegu, Mostaru, Goraždu i Sarajevu, a učestvovalo je oko 500 poslodavaca, predstavnici državnih institucija, članovi akademske zajednice, privrednih i obrtničkih komora, općina, te gradske uprave i gradskih vijeća.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti