Poticaji za veterinarstvo 2,5 miliona KM

06.06.2014. 09:31 / Izvor: eKapija.ba
Poticaji za veterinarstvo 2,5 miliona KM

Vlada FBiH donijela je jučer Odluku o usvajanju utroška s kriterijima raspodjele sredstava Podsticaj za veterinarstvo utvrđenog budžetom FBiH za 2014. godinu u iznosu od 2.500.000 konvertibilnih maraka.

Vlada FBiH donijela je jučer Odluku o usvajanju utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Podsticaj za veterinarstvo” utvrđenog budžetom FBiH za 2014. godinu u iznosu od 2.500.000 konvertibilnih maraka.

Usvojenim programom za 2014. godinu predviđeno je finansiranje provođenja mjera sprječavanja širenja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti. Također, bit će nastavljeno dijagnostičko ispitivanje na tuberkulozu i brucelozu goveda s ciljem utvrđivanja zdravstvenog statusa stada i osiguranja uslova za plasman naših proizvoda na strano tržište. Predviđeno je i da na području Federacije BiH bude proveden popis svih goveda namijenjenih za proizvodnju mlijeka, te imanja na kojima se životinje nalaze.

Od ostalih zaraznih oboljenja bitnih sa ekonomskog, ali i sa aspekta zaštite javnog zdravlja u ovoj godini, predviđeno je finansiranje dijagnostičke pretrage na prisustvo salmonele kod peradi. Nadalje, u 2014. godini će biti nastavljena realizacija Programa za suzbijanje i kontrolu bruceloze kod ovaca i koza u Federaciji BiH.

Po zdravlje siguran proizvod i dalje je osnovni cilj kada je riječ o realizaciji ovog programa i zbog toga će biti provedeno službeno uzorkovanje namirnica životinjskog porijekla, saopćeno je iz Vlade. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti