Potpisan sporazum o izradi platforme za elektronsku vladu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potpisan sporazum o izradi platforme za elektronsku vladu

23.10.2019. 07:44 / Izvor: Akta.ba

Sredstva u iznosu od 202.000 KM bit će uložena za digitalnu transformaciju Kantona Sarajevo, odnosno za izradu digitalne informacione platforme za pametno Sarajevo. Na ovaj način će Vlada KS bit transparentnija, a samim time će i svoje usluge učiniti još dostupnijim građanima.

Ovim povodom, danas su direktor Zavoda za informatiku i statistiku KS Dino Šehović i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Sukhrob Khoshmukhamedov potpisali Sporazum o finansiranju.

"Ovaj projekt ima za cilj postavljanje temelja za digitalnu transformaciju koja će omogućiti brže i učinkovitije djelovanje institucija Kantona Sarajevo. Smanjiti operativne troškove i pružiti tačne podatke o stanju u KS", poručio je direktor Šehović.

Dodao je kako se će se u prvoj fazi projekta napraviti inventura stanja KS za dva sektora, tačnije ministarstva o čemu će odlučiti Vlada KS, a to će u budućnosti biti korisno kako za javni tako i za privatni sektor. Mapirat će se sve e - usluge koje trenutno postoje, kao i one koje su u planu, i to kroz prostorni prikaz svih objekata i podataka.

"Obezbijedit ćemo modularni razvoj i ‘pametno’ (smart) upravljanje ministarstvima, javnim institucijama i preduzećima sa postojećim i novim izvorima podataka", naglasio je direktor Šehović.

Zavod za informatiku i statistiku je uz podršku Vlade Kantona Sarajevo za ovaj projekt izdvojio 170.000 KM, a UNDP 32.000 KM.

"Saradnja UNDP – a i Vlade Kantona Sarajevo u ovoj godini je najintezivnija do sada. Ovaj projekt je veoma značajan i nadam se da će njegovi rezultati biti vidljivi tokom prvog tromjesječja naredne godine", najavio je Khoshmukhamedov.

Sporazum je potpisan na otvaranju četvrtog Sarajevo Unlimiteda 2019, koji je počeo danas, i trajat će naredna dva dana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti