zimski sport

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potpisan sporazum za podršku razvoju takmičarskog skijanja i snowboardinga

Podrška konkretnim novčanim sredstvima u iznosu više od 100.000 KM osigurana je od Ministarstva kulture i sporta KS i sufinansirana od preduzeća ZOI '84.

05.12.2021. 12:32 Izvor: / Akta.ba

 Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, KJP ZOI '84 i Skijaški savez Bosne i Hercegovine potpisali su danas sporazum s ciljem pružanja podrške razvoju takmičarskog skijanja i snowboardinga.

Podrška konkretnim novčanim sredstvima u iznosu više od 100.000 KM osigurana je od Ministarstva kulture i sporta KS i sufinansirana od  preduzeća ZOI '84.

Uspostavljenom saradnjom Ministarstvo, ZOI '84 i Skijaški savez BiH pružit će podršku razvoju  skijaškog sporta, organizaciji takmičenja i razvoju takmičarskog skijanja kroz homologaciju staza, stvaranje uslova za postavku trening poligona, te osiguranje sezonskih ski-karata za takmičare.

"Danas smo u saradnji sa ZOI '84 i Skijaškim savezom BiH uručili 120 sezonskih ski-karata za takmičare ski i snowboarding klubova iz Kantona Sarajevo. Iskreno vjerujem da će naša podrška za predstojeću skijašku sezonu biti dodatni motiv da naši mladi takmičari prave još bolje rezultate. Ministarstvo  kulture i sporta je čvrsto opredjeljeno da pruži podršku razvoju sporta i ove godine napravili smo veliki pomak. Konkretno, izdvojili smo 500.000 KM za razvoj olimpijskog programa, uključujući i Ljetne i Zimske olimpijske igre, kao i Zimske paraolimpijske igre, što u kanačnici znači da su svi takmičari koji brane boje BiH na ovim velikim svjetskim takmičenjima dobili sredstva, te će bez ikakvih prepreka moći provesti trenažni proces", izjavio je ministar kulture i sporta KS Samir Avdić.

Ukupno je podržano sedam skijaških klubova i dva snowboarding kluba, koji su članovi Skijaškog saveza BiH, kao i bosanskohercegovački skijaški reprezentativci, uključujući naše najuspješnije skijaše.

Generalna sekretarka Skijaškog saveza BiH Jelena Dojčinović je zahvalila Ministarstvu kulture i sporta KS na kontinuiranoj podršci, te  ministru Avdiću koji je podržao naše olimpijce Elvedinu Muzaferiju i Emira Lokmića. Bez ovakve podrške, kako je dodala, ski klubovi iz KS ne bi bili u mogućnosti razvijati takmičarsko skijanje i učiniti ga dostupnim što većem broju mladih skijaša. 

Preduzeće ZOI '84 strateški nastavlja pružati podršku razvoju takmičarskog skijanja po kojem su olimpijski centri Bjelašnica i Igman prepoznatljivi.

"Nama je veoma važno da se nastavimo razvijati takmičarsko skijanje na Bjelašnici i Igmanu, a podrška Ministarstva kulture i sporta zaista mnogo znači za omasovljenje takmičarskog skijanja. Danas imamo desetak ski klubova sa više od 120 takmičara koji čine okosnicu dječije reprezentacije, te vjerujemo da će pružena podrška značajno unaprijediti kvalitet naših mladih skijaša. Elvedina Muzaferija je svakako jedna od naših najkvalitetnijih skijašica i danas se takmiči u Lake Louiseu. Nadamo se ostvarenju dobrog rezultata, što će za Bjelašnicu i BiH predstavljati značajan iskorak u skijanju", naveo je direktor ZOI '84 Jasmin Mehić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti