Potpisan ugovor za uspostavu adresnog registra

15.09.2018. 09:06 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor za uspostavu adresnog registra

Mole se građani općine Bužim da ovlaštenim licima izvođača radova koji će raditi na terenu pruže potrebne informacije kako bi se adresni registar izvršio uspješno i kvalitetno.

Uspostava adresnog registra u Federaciji Bosne i Hercegovine  implementira se od strane Općine Bužim i Federalane uprave  za geodetske i imovinsko pravne poslove Federacije Bosne i Hercegovine.

Od momenta pristupa navedenom projektu općina Bužim putem Službe za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko pravne poslove intenzivno radi na ovom projektu za područje općine Bužim.

Pripremni radovi na uspostavi adresnog registra u prvoj fazi za područje općine Bužim traju već nekoliko dana, a danas je načelnik općine Bužim Zikrija Duraković sa direktorom poduzeća „Angermeier“ iz Sarajeva Amirom Karabegovićem, potpisao ugovor za uspostavu adresnog registra  čija je vrijednost 30.000,00 KM, a  općina Bužim  i Federalana uprava  za geodetske i imovinsko pravne poslove u ovom projektu učestvuju sa po 50% sredstava.

"Projekat adresnog registra je od posebnog značaja za našu općinu jer nemamo adekvatno obilježena naseljena mjesta, ulice, zgrade i novo izgrađene objekte. Adresni registar će identificirati sve stambene i poslovne objekte, sve ulice i naseljena mjesta na području cijele općine tako da u budućnosti nemamo adrese bez naziva ulice i kućnog broja. Adresni registar će poslužiti i za uspostavljanje prostorno planske dokumentacije općine i ažurnije evidencije obveznika komunalne naknade", istakao je načelnik općine Zikrija Duraković nakon potpisivanja ugovora.

Zbog činjenice da su ulice i adrese na području naše općine neprecizne i nepouzdane provedbom ovog projekta i njegovom implementacijom moći će se identificirati svaka lokacija GSP metedom.

U toku prve faze projekta adresnog registra prikupljaće se  i obraditi podaci sa terena uz konsultacije sa postojećim podacima Zavoda za statistiku, Ministarstva unutrašnjih poslova i općinskih dokumenata koji tretiraju ovu oblast.

U drugoj fazi koja će uslijediti početkom 2019.godine izvršit će se fizičko označavanje svih naseljenih mjesta, zaseoka, zgrada, trgova i ulica sa propisanim i unificiranim oznakama. Svaki stambeni i poslovni objekat će biti označen brojevima.

Mole se građani općine Bužim da ovlaštenim licima izvođača radova koji će raditi na terenu pruže potrebne informacije kako bi se adresni registar izvršio uspješno i kvalitetno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti