Potreban strateški pristup rješavanju kompletne reforme tržišta rada

30.05.2019. 10:27 / Izvor: Akta.ba
Potreban strateški pristup rješavanju kompletne reforme tržišta rada

Federalni zavod za zapošljavanje drugu godinu zaredom organizirao je konferenciju posvećenu temama vezanim za tržište rada.

Federalni zavod za zapošljavanje drugu godinu zaredom organizirao je konferenciju posvećenu temama vezanim za tržište rada. Osnovni cilj ovogodišnje je bio da okupi predstavnike poslodavaca, javnih službi za zapošljavanje, akademske zajednice, vladinih institucija i međunarodnih organizacija i projekata na jednom mjestu kako bi detektirali ključne probleme u vezi sa utjecajem migracija na tržište rada, te predstavili primjere dobrih praksi i efekte aktivnih mjera zapošljavanja. Zaključci usvojeni na konferenciji bit će dostavljeni relevantnim institucijama.

"Ove godine naziv konferencije je 'Izazovi na tržištu rada', a u fokusu su dvije teme, utjecaj migracija na tržište rada, te efekti programa sufinansiranja zapošljavanja", izjavila je direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar.

Prema njenim riječima, poslodavci teško dolaze do radne snage koja im treba u smislu kvalfikacija, stručnosti ili profila što se odražava i na ukupno poslovanje poslodavaca, kao i stanje u društvu.

"Poslodavci imaju sve više poteškoća da pronađu radnu snagu, tu se pojavljuje problem neusklađenosti obrazovnog sustava sa potrebama na tržištu rada. Dakle, imamo problem, ne samo mi nego i zemlje u okruženju, i to je problem koji će trebati studioznije rješavati", istakala je Lončar.

Prema istraživanju tržišta rada koju je uradio Zavod, utvrđeno je da, među ostalim, nedostaju radnici u oblasti građevinarstva, vozači, krojači, informatičari.

"Imamo nekoliko programa i široku lepezu mjera koju dograđujemo svake godine u zavisnosti od potreba tržišta rada, idemo za tim da omogućimo kroz naše programe i mjere da svako može dobiti poticaj", navela je Lončar, podsjećajući da imaju posebne kategorije i odvojena sredstva za mlade, žene, za dugoročne nezaposlene, prvo radno iskustvo itd.

Kada je riječ o visoko specijaliziranim i visoko stručnim kadrovima, prema riječima direktora Udruženja poslodavaca FBiH Mladena Pandurevića, poslodavci već dvije, tri godine imaju problem da nađu odgovarajuću radnu snagu. Počinje se pojavljivati problem i kod kadrova, dodao je, koji nisu tako profilisani kao što su ugostiteljstvo, trgovina, građevina.

"Vjerovatno je to posljedica migracija, šta su uzroci teško je reći, ali jedan od problema je neusklađenost potreba poslodavaca i školskih programa i zanimanja za koja se školuju mladi. Visokoobrazovani i visoko specijalizirani radnici nam najviše nedostaju, od varilaca, CNC operatera, vozača, majstora svih kategorija, inžinjera, tehničara...", kazao je Pandurević.

Javnost je, kako je naveo, svjesna da je u zadnjih godinu i pol dana došlo do bitnog porasta plata, najvećeg u regionu procentualno, što je posljedica prvenstveno rasta plata u privatnom sektoru.

"Poslodavci su spremni da odmah počnu razgovore o povećanju minimalne plate, a tržište će ih natjerati da će za manje od dvije godine prosječna plata sa 930 KM skočiti na 1.200 KM", kazao je Pandurević.

Nedim Mujkić iz firme Tehnopetrol d.o.o. Tuzla iz sektora metalske industrije je kazao da zadnjih nekoliko godina do stručne radne snage dolaze i putem dokvalifikacije, prekvalifikacije i dodatnih edukacija. Naglasio je da je nedostatak kvalifikovane radne snage sve izraženiji problem.

"Firma upošljava oko 200 radnika i da ima još radne snage, mogla bi još uposliti. Svake godine pokušavamo preko Zavoda za zapošljavanje, raznih instituta i programa da kvalifikujemo novu radnu snagu, međutim, to nije garancija da će ta radna snaga biti tu. Uglavnom, mlađi nakon kvalifikacija i nekog stečenog iskustva ipak se odluče da odu u inostranstvo", kazao je Mujkić.

Adela Kurtić, korisnica Programa sufinansiranja samozapošljavanja Startup  Poduzetništvo za mlade, na konferenciji je predstavila svoj projektni biro pod nazivom Alteus d.o.o. Lukavac koji je osnovan lani.

"Po zanimanju sam građevinski inženjer i prije ideje da osnujem projeketni biro bila sam zaposlena na privatnom institutu u Lukavcu. Tokom tog radnog iskustva primjetila sam da postoji potreba na tržištu za firmama koje se bave ovakvom djetnošću, odnosno da na tržištu ima mjesta za još projektnih biroa. Tako se javila ideja da nešto pokrenem samostalno, što je na kraju urodilo plodom", kazala je Kurtić.

Podrška Federalnog zavoda za zapošljavanje, kako je kazala, vrlo je značajna za ljude koji se odluče pokrenuti neku djelatnost i osigurati zaposlenje s obzirom na to da u prvoj godini poslovanja nisu sigurni kako će se razvijati biznis.

Drljača: Potreban strateški pristup

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je jučer na konferenciji "Izazovi na tržištu rada 2019" da je potreban jedan strateški princip i pristup rješavanju kompletne reforme tržišta rada. Reforma tržišta rada i radnog zakonodavstva, kako je kazao, predstavlja jedan od prioriteta u radu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), a to je ujedno prioritet u reformskim procesima u BiH i Federaciji BiH.

"Svjesni smo problema koji postoje, da je poslovno okruženje vrlo nekvalitetno, da je sivo tržište izraženo, da postoje brojni problemi vezani za vještine i znanja koje posjeduje radna snaga, da je veliki odliv stručnih kadrova, da mladi koji žele da se zaposle imaju probleme zato što nemaju radno iskustvo i sve to usložnjava ovu situaciju", kazao je Drljača.

"Želimo da kroz set mjera napravimo jednu značajnu reformu i da približimo naše zakonodavstvo međunaradnim standardima i dokumentima", naglasio je Drljača.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti