Praktična nastava u firmi Grizelj za studente Veterinarskog fakulteta

19.05.2014. 11:22 / Izvor: eKapija.ba
Praktična nastava u firmi Grizelj za studente Veterinarskog fakulteta
OTVORI GALERIJU

​Firma Grizelj Sarajevo osigurala je praktičnu nastavu za više od 100 studenata Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u trajanju od tri dana tokom prošle sedmice.

Firma Grizelj Sarajevo osigurala je praktičnu nastavu za više od 100 studenata Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u trajanju od tri dana tokom prošle sedmice.

Studenati  5. godine Veterinarskog fakulteta u Sarajevu imali su jedinstvenu priliku od nusproizvoda animalnog porijekla dobiti nove resurse koji su danas traženi na tržištu, kao što su pelet, briket, masti i ulja ....

Voditelj posjete bio je prof. dr. Abdulah Gagić, koji je studentima predstavio nove i savremene tehnologije, na kojima veterinari sutra treba da pronađu svoja radna mjesta ali i nova obrazovno, istraživačko, razvojna saznanja.

Direktor firme Grizelj, Tomislav Grizelj i njegova suradnica Jasmina H. Bajramović predstavili su eksperimentalna postrojenja za tretman I, II i III kategorije nusproizvoda animalnog porijekla, termičkom obradom procesom, incineracije, ko-incineracije, autoklaviranja, presanja, peletiranja i briketiranja, koja je firma Grizelj i patentno zaštitila pod nazivom A€T®.

Studenti su na eksperimentalnim postrojenjima A€T®  termičkom obradom tretirali III kategoriju nusproizvoda (pluća, jetra, krv) i II kategoriju nusproizvoda (izmet koka nesilica i tovninih koka).

Nusproizvode III kategorije tretirali su u eksperimentalnom postrojenju procesom autoklaviranja. Selekiranu i usitnjenu materiju – mesni dio i krv  su termički obrađivali u besprekidnom trajanju od 30 minuta, pri temperaturi od 120 °C i nadtalku od 4 bar.

Finalno su dobili mesno brašno i krvno brašno.

Nusproizvode II kategorije (kokošji izmet) su tretirali u eksperimentalnom postrojenju A€T® ; PET-TAO-P i A€T® ; PET-TAO – B.

Kokošji izmet koka nesilica termički je tretiran u eksperimentalnom postrojenju A€T® ; PET-TAO-P, procesom dehidracije, ekstrakcije, metanizacije i sterilizacije, te je dobivena dehidrirana i sterilna materija eksperimentalno peletirana.

Finalni proizvod je sterilni i peletirani izmet pogodan za korištenje u hortikulturi.

Kokošji izmet sa prostirkom tovnih koka, također je tretiran u eksperimentalnom postrojenju A€T® ; PET-TAO-B, procesom dehidracije, ekstrakcije, metanizacije i te je dobivena dehidrirana materija eksperimentalno briketirana.

Finalni proizvod je briket koji se može koristiti  kao energent.

Studenti koji su prisustvovali praktičnoj nastavi u firmi Grizelj nisu krili svoje oduševljenje prema novim, naprednim, superiornim tehnologijama, domaće proizvodnje, za koja se nadaju da će naći svoje mjesto na tržištu i u upotrebi u BiH, jer će doprinjeti i njihovom zapošljavanju, ali i osiguranju zdravog, ugodnog i sigurnog ambijenta življenja.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti