Vijesti

Predstavljamo: Büscherhoff-Plastikal d.o.o. za proizvodnju pakovanja Kalesija - U vremenu recesije ostvaruju dobit i upošljavaju nove radnike

16.09.2009. 16:03 / Izvor: eKapija.ba

Büscherhoff-Plastikal Kalesija posluje još od 1974. godine sa nazivom Plastikal d.d. Kalesija. U samom osnutku bavili su se proizvodnjom rašel vreća, te programom brizgane ambalaže. Početkom 1984. godine uvodi se nova linija proizvoda od duvane ambalaže, zatim prerada polietilena u folije i finalne proizvode ekstruzijom, štampom, konfekcioniranjem.

"Godine 1998. započeli smo sa lohn poslovima za Büscherhoff Spetziaverpackung GmbH & Co.KG, a pocetkom 2000. godine došlo je i do zajedničkih ulaganja i do formiranja današnje firme "Büscherhoff-Plastikal" d.o.o. za proizvodnju pakovanja. Svakodnevnim praćenjem zahtijeva tržišta, 2003. godine uveli smo novi proizvodni pogon za proizvodnju jumbo vreća tzv. big-bag svih vrsta po zahtjevima kupaca (sa i bez štampe)", ističu iz ove kompanije dodajući kako su i u prijeratnom sitemu bili među 3 najveća prerađivača polietilena na teritoriji bivše Jugoslavije. Veliki dio kapaciteta je u toku rata uništen ali radom i zalaganjem svih uposlenih dostižu mjesečnu preradu od oko 100 tona polietilena.

Sa svim firmama hemijske industrije iz Tuzlanskog bazena preduzeće Plastikal ostvaruje veoma kvalitetnu sradnju. Tu se prije svega ističu saradnju sa Global Ispat Koksnom industrijom d.o.o. Lukavac, Sisecam soda d.d Lukavac, Dita d.d. Tuzla, Solana d.d Tuzla, kao i sa mnogim drugim.

Trenutno broje 115 stalno uposlenih radnika raznih profila zanimanja. Od ukupnog broja uposlenih, 8 je visokoobrazovanih i 4 višeg stepena obrazovanja dok su ostali srednjeg usmjerenja.

Najveći prihod ovo preduzeće ostvaruje od dorade na repromaterijalu knjiga koje im isporučuje kompanija Büscherhoff Spetziaverpackung GmbH & Co.KG.

"Najznačajniji poslovni rezultat jeste puštanje u rad ekstrudera i šampe koja proizvodi perforirano crijevo za industrijska pakovanja (đubrivo, so idr.) te smo kao jedini proizvođač na teritoriji BiH ovakve vrste ambalaže uspjeli ostvariti zavidne rezultate. Također, ponosni smo i na zadržavanje i upošljavanje velikog broja radnika te u jeku recesije uposli smo 10 radnika u stalni radni odnos", navode u Plastikal d.d. Kalesija.

Što se tiče regionalne zastupljenosti, kažu da su tu prilično slabo zastupljeni. Prostora za saradnju imaju sa transportnim firmama, lukama ali ne mogu, kažu, da uspostave kvalitetnu saradnju.

Poslovni rezultati iz 2008. godine ukazuju na činjenicu da na ovo prduzeće recesija nije imala osobitog uticaja. Pored ostvarene neto dobiti od 180.000 KM, uspjeli su zaposliti i 20 novih radnika u stalni radni odnos, nabaviti nove mašine za šivenje jumbo vreća te obnoviti objekte koji su tokom rata devastirani, a u kojima je bio smješten pogon šivenja.

U narednom period u planu je, kažu, puštanje ekstrudera za folije širine 9 metara.

"Pošto se radi o mašini koja ne postoji instalirana na teritoriji BiH i kako se radi o značajnijoj investiciji, malo ćemo pričekati da se stabilizuje tržište pa da i konkretizujemo planove", dodaju u Büscherhoff-Plastikal-u.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti