Prezentacija USAID 3E projekta na simpoziju o "pametnim gradovima" u Tuzli

07.06.2011. 16:02 / Izvor: eKapija.ba
Prezentacija USAID 3E projekta na simpoziju o 'pametnim gradovima' u Tuzli

Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID-ovog projekta Ekonomija energetske efikasnosti (3E), prezentirao je danas aktivnosti projekta na 7. Međunarodnom simpoziju iz informacijsko komunikacijskih tehnologija INTSIKT 2011, u Tuzli.

USAID 3E prezentacija "Jačanje kapaciteta kroz razvoj i implementaciju energetski efikasnih Pilot projekata" prikazana je na ovom međunarodnom godišnjem simpoziju za znanstvenike i inžinjere, gdje se razmjenjuju znanja i iskustva u oblasti informacijskotelekomunikacijske tehnologije. Simpozij INTSIKT je događaj kojeg zajedno organiziraju Fakultet elektrotehnike u Tuzli i Fakultet elektrotehnike u Ljubljani sa podrškom od strane Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Teme ovogodišnjeg Simpozija su imale poseban naglasak na tehnologije koncepta "pametnih gradova".

"Interesovanje za pitanja energetske efikasnosti u BiH je u porastu i vrlo je bitno da su se univerziteti počeli uključivati u pitanja energetske efikasnosti", rekao je Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID 3E projekta.

USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora. Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži – u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti je relativno lako sprovesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu.

Do danas je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila preko milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti