Pri kraju studija izvodljivosti regionalne sanitarne deponije u Hercegovini

16.05.2012. 13:18 / Izvor: eKapija.ba
Pri kraju studija izvodljivosti regionalne sanitarne deponije u Hercegovini

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić primila je danas, (16.05.2012.) Misiju Svjetske banke za Drugi projekat za upravljanje čvrstim otpadom. Golić je istakla da je kadrovskim jačanjem resora za koordinaciju projekata, razvoj i evropske integracije u Ministarstvu, došlo do evidentnog napretka u implementaciji ovog projekta koji se finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj te izrazila očekivanja da će procenat potrošnje odobrenih kreditnih sredstava značajno povećati tokom ove građevinske sezone.

Podsjećamo, na osnovu Odluke Narodne Skupštine Republike Srpske od 2.juna 2009. godine, Republika Srpska je prihvatila zaduženje prema Svjetskoj banci –Međunarodnoj asocijaciji za razvoj (IDA) po Drugom projektu za upravljanje čvrstim otpadom u iznosu od 6 miliona i 750 hiljada dolara i prema Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu od 11.250.000,00 dolara.

U projekat su, trenutno, uključena tri preduzeća koja upravljaju regionalnim deponijama čvrstog otpada: JP Komunalne usluge Prijedor (upravlja deponijom koja pokriva opštine Prijedor, Kozarska Dubica i Oštra Luka), JP Regionalna deponija Zvornik (upravlja deponijom koja pokriva opština Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Šekovići, Srebrenica, Milići i Osmaci iz Republike Srpske i Kalesija i Sapna iz FBiH) i JP „Dep-ot“ Banjaluka (upravlja regionalnom sanitarnom deponijom u Ramićima na koju otpad deponuju Grad Banjaluka i opštine Laktaši, Prnjavor, Srbac, Gradiška,Čelinac, Kotor Varoš i Kneževo).

Kashmira H. Daruwalla, specijalista za nabavke Svjetske banke, pozitivno je ocijenila do sada sprovedene procedure nabavki roba i usluga u okviru ovog projekta. Vesna Frančić, Tim lider Svjetske banke za ovaj projekat istakla je da je u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježen intenzivan napredak u implementaciji Projekta u Banjoj Luci, Prijedoru i Zvorniku i pozdravila namjere Javnog preduzeća EkoDep koje upravlja Regionalnom deponijom Bijeljina da se uključi i u drugu fazu Projekta. Ona je konstatovala da su procedure i pripremni radovi za izgradnju regionalnih sanitarnih deponija u Prijedoru i Zvorniku te nove faze Regionalne deponije u Banjoj Luci odlično urađeni i da očekuje da će krenuti sa punom implementacijom projekta na terenu.

Frančić je iznijela stav Misije da je Republika Srpska, kada je implementacija ovog projekta u pitanju, u odličnoj poziciji i da je uspjeh što će u implementaciji učestvovati dva javna preduzeća za upravljanje regionalnim deponijama koja su učestvovala i u Prvom projektu i što su se u projekat uključile dvije nove regije – Prijedor i Doboj. Ona je istakla da je banjalučka regionalna deponija primjer kako treba upravljati komunalnim otpadom, a da je JP Dep-ot Banja Luka preduzeće od kojega treba učiti kako se upravlja regionalnom deponijom.

Golić je upoznala Misiju Svjetske banke sa finansijskim problemima sa kojima se suočavaju komunalna preduzeća u Republici Srpskoj i sa planovima za izradu zakona koji bi bio pravni osnov za sanaciju i restruktuisanje ovog sektora. Obavijestila je Misiju Svjetske Banke i da su izrade studija izvodljivosti za izgradnju regionalnih sanitarnih deponija u regijama Stara i Istočna Hercegovina pri kraju i da očekuje da će se, na osnovu rezultata studija, u implemetaciju Projekta uključiti i opštine iz navedenih regija, ali da će konačna odluka biti donesena na osnovu kriterijuma ekonomske isplativosti.

Golić je podsjetila da se studije izvodljivosti za izgradnju regionalnih deponija u navedene dvije regije finansiraju iz grant sredstava te da su u toku pregovori za dobijanje grant sredstava za izradu studije izvodljivosti za izgradnju regionalne deponije za opštine Sarajevsko-romanijske regije.

U razgovorima u vezi sa planovima Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju na usaglašavanju domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske Unije, predstavnici Svjetske banke su obećali stručnu pomoć Ministarstvu, posebno kada je riječ o propisima koji regulišu upravljanje otpadom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti