Privreda u BiH ignoriše obaveze proistekle iz Zakona o zaštiti okoline: Ekološke dozvole nema 10.000 firmi

28.04.2009. 11:02 / Izvor: Nezavisne novine
Privreda u BiH ignoriše obaveze proistekle iz Zakona o zaštiti okoline: Ekološke dozvole nema 10.000 firmi

Između 9.000 i 10.000 preduzeća iz FBiH još nije ispunilo zakonsku obavezu dobijanja okolinske dozvole za svoje pogone.

Zbog toga je, kako ističu u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH, proces izdavanja dozvola na početku, iako je Zakon i zaštiti okoliša stupio na snagu prije šest godina. Od tada su 603 firme dobile okolinsku dozvolu, dok su podnesena 294 zahtjeva za njeno izdavanje, a među njima su veliki sistemi poput "ArcelorMittala" i "Željezare" Zenica, "Aluminija" Mostar, "Dite" Tuzla i cementara.

"Razlozi što još veliki broj subjekata treba dozvolu su niska i nespremnost za provođenje zakonskog postupka, nepravovremena objava relevantnih propisa, slab finanijski status firmi, oštećenost radnih prostora ili obustava rada na tehnološkim linijama zbog zastarjelosti strojeva ili niske produktivnosti", kažu u Minstarstvu.

Kasema Ćatović, sekretar ovog ministarstva, ističe da je rok za podnošenje zahtjeva bio početak 2008. godine, a tek nedavno je produžen do kraja 2011. godine.

"Imali smo vakuum od početka 2008. godine. Poslali smo u prceduru izmjene zakona radi produženja roka do kraja 2011. godine i sada još čekamo objavu zakona. Ali, i drugim propisima je to regulisano, ne samo Zakonom o zaštiti okoliša", objasnila je Ćatovićeva.

U Ministarstvu su kazali da je samo jedna klaonica, "Bajra" Travnik, dobila okolinsku dozvolu, dok je dozvola istekla "Bosnalijeku", GP "Put", "Šumarstvu Prenj", "BC-Gradnji" i "Elektroprivredi HZHB" i ove firme, izuzev "Bosnalijeka", treba ponovo da je dobiju.

Napominju da okolinske dozvole, koje su inače u skladu sa evropskim standardima, moraju imati firme za postojeće pogone i one koje će tek biti građeni, ali i za pogone koji ne rade radi zastarjele tehnologije i oštećenja i ne namjeravaju ponovo početi s radom. Pojasnili su da firma za dozvolu plaća Ministarstvu taksu od 80 KM, a ostali troškovi zavise od vrste industrije, stanja pogona, edukacije uposlenih i drugih parametara.

Predrag Čović, potpredsjednik Udruženja poslodavaca FBiH i direktor Fabrike kablova "Kapis" iz Tomislavgrada, rekao je da je ova firma izgubila više od godinu dana u prepiscima s raznim ministarstvima kako bi dobili upute za okolinsku dozvolu.

"Okolinska dozvola je dosta visok izdatak u aktuelnoj problematičnoj situaciji. Dobra je odluka da se prolongira rok za izdavanje dozvole kako bi firme imale dovoljno vremena u finansijskom pogledu da to ostvare. `Kapis` je podnio zahtjev i procjenjujemo da će nas okolinska dozvola koštati 150.000 KM", rekao je Čović, navodeći da su ogromni izdaci u uslovima kada banke ne daju kredite.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti