Privredni spor prosječno traje 595 dana

12.12.2019. 10:25 / Izvor: Nezavisne novine
Privredni spor prosječno traje 595 dana

Sudski postupci u privrednim predmetima mogu trajati i 20 puta duže od zakonskih rokova.

Sudski postupci u privrednim predmetima mogu trajati i 20 puta duže od zakonskih rokova, a prosječno vrijeme za rješavanje privrednog spora putem lokalnog prvostepenog suda iznosi 595 dana, rečeno je "Nezavisnim" u Kancelariji Svjetske banke u Banjaluci.

Kako su istakli, podaci do kojih se došlo u istraživanju koje je provela Vlada Velike Britanije pokazuju da BiH trenutno zauzima 75. mjesto po pitanju lakoće izvršenja ugovora, u poređenju sa 71. mjestom u protekloj godini. 

"Indeks kvaliteta sudskih postupaka u BiH je pao sa 11 na 10,5 odsto u posljednje tri godine", istakli su u Svjetskoj banci, uz napomenu da se indeksom ocjenjuje da li je zemlja implementirala dobre prakse kojima se podstiče kvalitet i efikasnost sudskog sistema. Oni ističu da istraživanje ukazuje na to da nisu preduzimane koordinisane mjere za poboljšanje efikasnosti sudskih postupaka u rješavanju privrednih sporova.

Posebno je zabrinjavajuće to što je konstatovan otpor implementaciji reformi usljed inercije, postojećih interesa, fragmentacije zainteresovanih strana, nedostatka političke volje za unapređivanje procesuiranja privrednih predmeta, nedostatka koordinacije između institucija i drugih razloga.

Sudije viših sudova i predstavnici poslovne zajednice, kako je istaknuto u Svjetskoj banci, navode da stečajne sudije ponekad ne upravljaju radom stečajnih upravnika, ali i da im nedostaje specijalizacija u upravljanju stečajnim postupcima.

"Struktura sudskih taksa može motivisati bahato ponašanje. Ne postoji jedinstvena taksa koja se plaća na početku postupka. Čak i ako se primjenjive takse ne plate, sudovi će i dalje nastaviti s preispitivanjem predmeta. To znači da se besmislene tužbe bez stvarnog spora mogu podnijeti bez troška. Samo u nekim kantonima stranke se suočavaju s kaznama u slučaju neplaćanja taksa na vrijeme. U praksi, sudije troše mnogo vremena na obračun sudskih taksa i nadzor postupka naplate", naglašeno je.

U Svjetskoj banci ističu da će danas tim povodom u Sarajevu biti organizovana konferencija koja će biti posvećena ovom istraživanju. Na njoj će, osim Emanuela Salinasa, šefa Kancelarije Svjetske banke u BiH, govoriti i Metju Fild, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a, i Drago Turkeš, predsjednik Višeg privrednog suda u Banjaluci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti