Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Privrednicima u Novom Sarajevu predstavljen Program razvoja male privrede 2021.

Privrednicima sa područja Općine Novo Sarajevo predstavljen je Program razvoja male privrede za 2021. godinu.

28.07.2021. 07:34 / Izvor: Akta.ba

Privrednicima sa područja Općine Novo Sarajevo predstavljen je Program razvoja male privrede za 2021. godinu kojim je predviđeno da se dodijeli 8,49 miliona KM poticajnih sredstava koja izdvaja Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.  

U pozdravnim riječima načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović istekao je da je ovo je prvi put da se na području ove lokalne zajednice organizuje jedno ovakvo druženje sa privrednicima, kao i da postoji veliko interesovanje za programe razvoja i podrške privredi.  

 

U okviru podrške privredi predviđeno je 11 programa i provođenje ovih mjera ima za cilj stabilizaciju ekonomskog stanja privrede, razvoj male privrede i nova zapošljavanja, rekao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Nakon prezentacije, ministar Delić je odgovarao na brojna pitanja privrednika koji su se interesovali o načinu apliciranja. Razgovarano je i o mogućnostima uvođenja sistema digitalizacije i automatizacije, kako bi se privrednicima u narednim godinama olakšao i sam proces apliciranja za ova javna sredstva.

Privrednicima su detaljno predstavljeni programi kako bi mogli aplicirati na Javne pozive i ostvariti pravo na poticaj. Planirani pojedinačni programi za 2021. godinu su: kreditiranje subjekata male privrede pod povoljnijim uslovima, subvencioniranje/refundiranje kamata po preuzetom kreditu kod komercijalnih banaka, poticaj za tehnološku modernizaciju, primjenu standarda kvalitete i digitalizaciju poslovanja, poticaj za nova ulaganja u tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvalitete u cilju unaprjeđenja konkurentosti i/ili novog zapošljavanja. Također, predviđeni su i poticaji projektima promocije obrtništva, poticaj za obuku mladih za obrtnička-zanatska zanimanja i zapošljavanje, poticaj za unaprjeđenje IT preduzetništva, poticaj za unapređenje preduzetništva u domenu pružanja administrativnih usluga dominantno izvozne orijentacije, poticaj novoosnovanim – start-up subjektima male privrede, poticaj razvoja ženskog preduzetništva i poticaj za razvoj poduzetništva mladih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti