Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Proglašenje isključivog ekonomskog pojasa na Jadranu neće uticati na BiH

15.12.2020. 08:17 / Izvor: Akta.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija razgovarao je jučer, 14. decembra, sa ambasadorom Republike Hrvatske (RH) u BiH Ivanom Sabolićem o aktivnostima Vlade RH na donošenju Prijedloga odluke o proglašenju isključivog ekonomskog pojasa Hrvatske u Jadranskom moru, u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija (UN) o pravu mora.

Tokom sastanka je istaknuto da proglašenjem isključivog ekonomskog pojasa Hrvatske, neće doći ni do kakvih promjena u odnosu prema BiH, jer se on proglašava u istom području mora u kojem se sada proteže zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) Hrvatske, koji se već sada u potpunosti primjenjuje na BiH.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada RH u poneđeljak, 14.decembra, usvojiti odluku o proglašenju isključivog ekonomskog pojasa u Jadranskom moru.

Hrvatska je 2003. godine proglasila ZERP, na temelju kojeg uživa sve sadržaje isključivog ekonomskog pojasa (osim prava na izgradnju umjetnih ostrva i prava na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova), u skladu s UN-ovom Konvencijom o morskom pravu.

Nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU), područje ZERP-a je, kao i svi isključivi ekonomski, ribolovni i ekološki pojasevi drugih država članica, postao dio voda EU, u kojima se primjenjuju pravila zajedničke ribarstvene politike i ostvaruje saradnja između država članica u zaštiti morskog okoliša.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti