Projekt "Kesten“ glavni adut za zaštitu kestena u krajiškim šumama

15.12.2018. 08:35 / Izvor: Akta.ba
Projekt 'Kesten“ glavni adut za zaštitu kestena u krajiškim šumama

Glavni cilj projekta je povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području Hrvatske – BiH kroz zajedničke aktivnosti i promociju.

"Zaštita i promocija kestena“ naziv je vrlo značajnog projekta kojeg u partnerstvu provode Općine Velika Kladuša, kao lider, Općina Bužim, Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona, te Općina Vojnić, Grad Karlovac i Centar za šljivu i kesten iz Republike Hrvatske, piše radiovkladusa.ba.

Projekt se finansira iz INTERREG IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. godina, a ukupna vrijednost iznosi oko 590.000 EUR.

Vrijednost projekta koji se odnosi na općinu Velika Kladuša iznosi 132.000 EUR.

Glavni cilj projekta je povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području BiH – Hrvatska kroz zajedničke aktivnosti i promociju. Implementacija projekta „Kesten“ je počela u julu 2017. godine i trajat će do kraja 2019. godine.

Projekt "Kesten“ trebao bi sistemski, naučno i planski rješavati probleme u ovoj oblasti, djelovati na zaštiti kestena u krajiškim šumama, a zatim i promovirati kesten  kao resurs. Kroz projekt će se poduzeti niz aktivnosti. Neke od planiranih su već realizirane, neke u toku a u narednom periodu će se realizirati i ostale.

Projekt će doprinijeti istraživanju i praćenju bolesti kestenove ose šiškarice u ranoj fazi u BiH i tokom projekta kada se očekuje njezino značajno proširenje i kontrolno promatranje u pograničnom području, kao i prijenos znanja i iskustava iz Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu. 

Glavne ciljne grupe su lokalno stanovništvo, poljoprivrednici, lokalna vlast i relevantne institucije, stručnjaci u području poljoprivrede, koji će imati koristi od provedbe projekta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti