Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Rasipništvo Vlade FBiH: Milione spiskali na nekretnine

08.06.2020. 12:08 / Izvor: Akta.ba

Vlada FBiH od 2017. godine do kraja 2019. godine nije racionalno i planski koristila poslovne prostore, iako je raspolagala velikim brojem njih, od vlastitih do onih čini koji su bili imovina bivšeg Zavoda za platni promet FBiH i bivšeg Federalnog ministarstva obrane.

Vlada FBiH i Služba su uglavnom razmatrali mogućnosti kupovine ili unajmljivanja objekata koji nisu u vlasništvu FBiH i nisu izradili detaljnu analizu i procjenu mogućnosti iskorištavanja raspoloživih objekata za rješavanje smještaja budžetskih korisnika FBiH.

U prethodnim godinama 6,7 miliona KM je uloženo u tuđe objekte, koji nisu iskorišteni za rješavanje smještaja budžetskih korisnika FBiH.

U izvještaju koji je uradio Ured za reviziju FBIH navodi se kako su troškovi najma poslovnih prostora za potrebe smještaja Vlade FBiH i njezinih institucija kontinuirano imali trend rasta i u promatranom razdoblju revizije iznosili su oko 12,5 miliona KM.

Dalje, revizori navode kako Vlada FBiH nije usvojila potrebne propise (uredbe, odluke, normative) u cilju reguliranja najma prostora za rad proračunskih korisnika FBiH, što je imalo za posljedicu najam prostora različitih površina i cijena, bez odgovarajuće procjene ekonomske prihvatljivosti pojedinačnih ugovora o zakupu.

„U 2016. godini nastavljeno je sa praksom ulaganja u tuđe objekte, te je odlučeno da se kupi objekt 'Staklena banka' u Mostaru koji nema riješen imovinsko-pravni status, po cijeni od oko šest miliiona KM. Procijenjeno je da će stavljanje u funkciju ovog objekta zahtijevati dodatna ulaganja u iznosu oko 9,5 miliina KM“, navode revizori.

Prema njihovom mišljenju milionska izdvajanja se dešavaju i pored kupovine zgrade Energoinvesta u Sarajevu za koju su izdvojena 54 miliona KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti