Croatia Airlines i dalje traži strateškog partnera

16.04.2019. 08:36 / Izvor: Akta.ba
Croatia Airlines i dalje traži strateškog partnera

Vlada RH je 20. veljače 2019. godine donijela Odluku o pokretanju postupka traženja strateškog partnera za Croatia Airlines d.d.

Vlada RH je 20. veljače 2019. godine donijela Odluku o pokretanju postupka traženja strateškog partnera i osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera društva Croatia Airlines d.d. Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o pokretanju postupka traženja strateškog partnera i osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera društva Croatia Airlines d.d. od 9. listopada 2014. godine i Odluka o dopuni Odluke o pokretanju postupka traženja strateškog partnera i osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera društva Croatia Airlines d.d. od 5. veljače 2015. godine (nije pronađen strateški partner društva Croatia Airlines d.d.).

U Nacionalnom programu reformi 2018. navodi se da je utvrđeno da se daljnji razvoj i unaprjeđenje poslovanja društva Croatia Airlines d.d. može realizirati samo sa ozbiljnim strateškim partnerom. U tom smislu je u Nacionalnom programu reformi 2018. pod mjerom „1.2. Poboljšanje upravljanja i raspolaganja državnom imovinom“, naveden cilj „2) Osigurati daljnji razvoj te jačanje konkurentskih prednosti i pozicije Croatia Airlinesa d.d. na tržištu zračnog prometa kroz kvalitetno strateško partnerstvo“, a pod pokazateljima rezultata navedeno je „3) Proširenje prometne mreže i povećanje tržišnog udjela Croatia Airlines d.d. te dokapitalizacija u svrhu potpore budućeg razvoja Croatia Airlines d.d.“ Nadalje, pod pravnim/upravnim instrumentima provedbe mjere navedena je „Odluka Vlade“, aktivnost „1.2.1.3. Donošenje akata o početku postupka traženja strateškog partnera za Croatia Airlines d.d.“, a kao nositelj provedbe aktivnosti određeno je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Osnovano je Povjerenstvo a organizacija i način rada Povjerenstva utvrđuje se poslovnikom koji donosi Povjerenstvo, članovi Povjerenstva nemaju pravo na naknadu a administrativne poslove za Povjerenstvo obavljati će stručne službe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Članovi Povjerenstva su predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva financija, Ministarstva državne imovine te predstavnici uprave i Nadzornog odbora društva Croatia Airlines.

Glavna zadaća Povjerenstva je da razmotri moguće daljnje korake kojima bi se osiguralo dovođenje kvalitetnog strateškog partnera sa značajnim iskustvom u civilnom zrakoplovstvu koji bi između ostalog osigurao širenje prometne mreže te povećanje tržišnog udjela imajući u vidu važnost redovitog i cjelogodišnjeg povezivanja u domaćem i međunarodnom zračnom prometu i potrebu za snažnom potporom daljnjem razvoju turističkih potencijala RH, te sudjelovanje u obnovi flote i dokapitalizaciju u svrhu potpore budućeg razvoja Croatia Airlines d.d. Na prijedlog Povjerenstva, Odluku o odabiru strateškog partnera donosi Vlada RH.

Tijekom provođenja ovog postupka Odlukom se utvrđuje i obveza osiguranja da vlasništvo i upravljanje nad zrakoplovnom kompanijom mora biti u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih osoba iz EU s ciljem održavanja operativne licencije zračnog prijevoznika (suvlasnik iz države koja nije članica EU može imati najviše 49% vlasničkog udjela), a slijedom odredaba Uredbe (EZ-a) br. 1008/2008 Europskoga parlamenta i Vijeća od 24. rujna 2008. o zajedničkim pravilima za obavljanje usluga zračnog prijevoza u Zajednici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti