Dubrovnik uvodi petogodišnju zabranu otvaranja novih restorana

Vijesti / REGIJA

Dubrovnik uvodi petogodišnju zabranu otvaranja novih restorana

Zabrana postavljanja novih vanjskih stolova, ipak, ne isključuje mogućnost da ugostitelj, koji otvara novi restoran, svoje stolove postavi unutar lokala.

11.11.2019. 10:39 / Izvor: seebiz.net

Grad Dubrovnik uvodi petogodišnju zabranu otvaranja novih restorana, potvrdio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Nakon ograničenja broja kruzera u luci na dva dnevno tokom sezone i rezanja broja stolova na terasama restorana i kafića za 20%, novi pokušaj obračuna s masovnim turizmom u Dubrovniku dolazi u obliku odluke Grada kojom idućih pet godina niko neće moći postaviti nove stolove i stolice na javnu površinu.

Prema riječima gradonačelnika Frankovića, odluka je trenutno na javnom savjetovanju, a trebala bi biti izglasana u decembru ove godine, prenosi Capital pozivajući se na portal Seebiz.

Zabrana postavljanja novih vanjskih stolova, ipak, ne isključuje mogućnost da ugostitelj, koji otvara novi restoran, svoje stolove postavi unutar lokala.

Međutim, upozorava Franković, prostor među zidinama Starog grada izrazito je ograničen, a i ovako 99% svih restorana radi isključivo s vanjskim stolovima.

"Svako ko želi postaviti nove stolove na javnu površinu u Starom gradu to neće moći napraviti u idućih pet godina, i tačno, to bi, zapravo, značilo zabranu otvaranja novih restorana. Uz to, odlučili smo i da se prostor postojećih restoran, koji se u tom razdoblju zatvore, neće dodjeljivati za druga poslovanja", istakao je Franković.

Iako će većina lokalnih ugostitelja pozdraviti tu Frankovićevu mjeru, za očekivati je da se neće složiti s dodatkom, a to je novo rezanje terasa koje se najavilo za iduću godinu.

Nakon lanjskog smanjenja od 20%, Franković sprema početkom 2020. godine smanjenje broj stolova za još 10% čime bi se oslobodio dodatnin prostor u ionako prekrcanom gradu.

Da zabrana otvaranja novih restorana nije loša privremena mjera, smatra Ante Vlašić, predsjednik Udruženja ugostitelja Dubrovnik.

Takođe, pozdravlja i petogodišnji plan najma kojim se osigurava da cijene najma neće pretjerano rasti, ali, u razgovoru s gradskim čelnicima, apelovao je da se smanjenje od 10% u tersama ne primjeni na sve lokale.

"Ima lokala čije terase ne smetaju za prolaz pješaka i mislimo da bi se njih trebalo izuzeti iz te mjere. Naš je prijedlog bio da se razgovara s ugostiteljima pa, ako se već treba smanjivati, neka se smanjuje tamo gdje ugostitelj ima najmanje za izgubiti. Za ugostitelja, ugrubo, smanjenje 10% terase značiti gubitak 10 odsto prihoda ljeti. Nadam se da to neće primorati vlasnike na smanjenje u zapošljavanju", kaže Vlašić.

Franković, pak, odgovora da su reakcije ugostitelja za sada bile korektne.

"Smanjićemo stolove za 10%, ali zauzvrat ugostiteljima nudimo novi model obnove najma prostora svakih pet godina, u odnosu na dosadašnjih godinu dana. To će im dati više sigurnosti u poslovanju, a nama bolju strategiju upravljanja javnim prostorom. Uvijek će biti neko ko će se buniti, ali kada bih ja to slušao onda nikada ništa ne bih napravio. Interes građana mi je na prvom mjestu", zaključio je gradonačelnik Dubrovnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti